Edward Hamilton: Självförtroende i den ekonomiska politiken borgar för långsiktigt regeringsinnehav

Regeringens skattelättnader ger en välkommen avlastning för hårt pressade företag och hushåll. Samtidigt som borgerlig politik får fullt genomslag utmanas vänsterns kommandohöjder i en banbrytande bok som utmanar självaste Thomas Pikettys jämlikhetsprosa. En offensiv ansats borgar för ökat väljarstöd – inte minst i storstäderna.

Budgetpropositionen presenterades i veckan efter finansministerns sedvanliga promenad mellan Adelcrantzka palatset och riksdagshuset. Innehållet slog klart över förväntan ur borgerligt perspektiv.

Skattelättnader för låg- och normalinkomsttagare, borttagen flygskatt, sänkta marginalskatter och lägre kostnader för att anställa bidrar samtliga till att stärka köpkraften och öka tillväxten.

Till det följer angelägna investeringar i infrastruktur och forskning. Såväl migrationsreformer som de skärpningar som följer av en striktare kriminalpolitik finansieras fullt ut. Stödet till försvarsuppbyggnad och Ukraina fortsätter med oförminskad styrka.

I mångt och mycket visade Tidö-konstellationen väljarna det bästa från samtliga partier som bär upp regeringsmakten. En ekonomisk politik signerad Moderaterna. En stramare asylinvandringspolitik signerad SD. En kunskapspolitik signerad Liberalerna. Och en social dimension med offentliga investeringar signerad Kristdemokraterna.

Särskilt frihetliga skattelättnader har potential till ökat väljarstöd i storstäderna. Vi vet att hårt arbetande familjer inte minst i urbana områden har fått erfara betydande påfrestningar till följd av höga räntor och ett generellt ökat kostnadsläge. Aviserade skattelättnader och Riksbankens kommande räntesänkningar kommer göra stor skillnad.

En färsk undersökning från Axiom visar att hälften av väljarna i Stockholm vill se sänkta skatter (4 april 2024). Enbart en tiondel av väljarna vill öka densamma. Stödet är förvisso större för väljare som ligger nära Tidöpartierna. Men stödet finns också bland rödgröna väljare.

Samtidigt som den ekonomiska politiken nu avanceras med full kraft från borgerligt håll, kommer eldunderstöd från akademin.

I boken ”Superrika och jämlika” av professor Daniel Waldenström summeras aktuell forskning om förmögenhet, fördelning och jämlikhet. Hans forskarkarriär sträcker sig från Handelshögskolan, till ansedda akademiska institutioner i USA och Frankrike.

Författaren utmanar övertygande de vänsterpremisser om nollsummespel i ekonomisk teori som torgförts sedan Marx och Engels dagar, och som fick förnyad luft av Thomas Piketty år 2015. Förenklat bygger principen på att de som är mest framgångsrika ska beskattas hårdare så att alla ska kunna dela på kakan. Botten tjänar på att toppen får böta.

Personer som ekonomijournalisten Andreas Cervenka har fått härja på bästa sändningstid för att torgföra detta subtila neo-marxistiska budskap i Sveriges Radios P1 sommar. Han har gett en hårdvinklad bild av förmögenhetsutvecklingen i samma anda som Piketty.

Waldenström bevisar i sin forskning att alla har blivit rikare av det ökade välståndet i Sverige. Den stora skillnaden de senaste fyrtio åren är att svenska folket tagit aktiva steg mot att bygga egna förmögenheter i bostäder och fondsparande. Det vi ser är snarare en historisk förmögenhetsutjämning under senare de senaste decennierna.

Vad förklarar utjämningen? Waldenström pekar på institutionella faktorer som exempelvis äganderätt, utbildning och trygga jobb i lönsamma företag som gradvis gett löntagare möjlighet att äga sitt eget hus och främja sitt eget pensionssparande. Framgångsrika svenska entreprenörer har därutöver bidragit med kunskap och vidare finansiering för att ge stöd till nya företag.

Såväl toppen som botten vinner på att Sverige anammat mer av marknadsekonomi.

En offensiv borgerlighet med självförtroende i den ekonomiska politiken har all potential att vinna väljare, inte minst i Stockholm. Tillsammans med tungt akademiskt understöd kan också den långsiktiga opinionsbildningen säkras.

Förresten: vågar vi hoppas att få lyssna på professor Daniel Waldenström i P1 Sommar 2025?

Edward Hamilton (M) är styrelseledamot Östermalm (Oscar Norra) och egenföretagare

Källor:
Regeringen, ”Budgetpropositionen 2025” (2024)
Timbro, ”Den borgerliga huvudstaden” (4 april 2024)
Waldenström, ”Superrika och jämlika” (2024)