EU bygger vidare på en digital järnridå
Efter ett antal turer som mest förvirrat processen och försvårat insyn närmar sig EU:s nya direktiv om upphovsrätt nu avgörandets stund. Efter att Frankrike och Tyskland enats om uppladdningsfiltret i artikel 13, är en slutlig förhandlingsrunda mellan EU:s institutioner tänkt att hållas nästa vecka. Den slutliga voteringen i Europaparlamentets plenum kommer att hållas i mars eller april, om inget oväntat inträffar, skriver Henrik Alexandersson.
Problemet är att direktivet innehåller ogenomtänkta och dåliga delar, som jag redan beskrivit här i Svensk Tidskrift i höstas. Det som sticker ut mest är artikel 11, som stadgar obligatorisk licensiering för den som vill länka till nyheter och andra artiklar i media. Och artikel 13, som kräver att så gott som alla plattformar med användargenererat material skall övervaka och analysera allt som vi alla laddar upp – för att sedan i förekommande fall censurera sådant som kan tänkas bryta mot upphovsrätten.
När det gäller artikel 13 – »uppladdningsfiltret« – är den senaste förändringen att det skall gälla alla plattformar och sociala media som är äldre än tre år. Eller, om de är yngre, om de har en substantiell omsättning eller användarskara.
Tanken på en automatisk filtrering som kan identifiera och kontextualisera all text, allt ljud, alla bilder och all video för att avgöra om något strider mot upphovsrätten är dock precis lika orealistisk nu som tidigare.
Vilket fått Youtube att hota med att lämna den europeiska marknaden och att blockera allt sitt material för användare i EU-länder. Vilket skulle innebära att vi går miste om en kultur- och kunskapsskatt som bland annat innehåller föreläsningar från hela världen, utbildningsfilmer, debatter, fria nyhetsanalyser, videoessäer, scenkonst, gör-det-själv-videos, underhållning och en mängd söta kattungar. Det vore att dra ner en informationsmässig, digital järnridå runt EU.
Youtube är inte de enda som oroas. Facebook, LinkedIn, Instagram, Snapchat, WordPress, Blogger, reddit och alla andra nätmedia som låter användare bidra med material eller input ställs inför samma dilemma. Och tro inte att artikel 13 bara drabbar utländska plattformar. Dess orimliga krav ställs även på populära svenska sidor – som Familjeliv, för att bara nämna en i mängden.
Detta kan helt enkelt bli slutet för ett fritt och öppet internet som vi känner det. Istället kommer allt som vi användare bidrar med att filtreras och censureras av algoritmer som agerar grindvakter. Vilket för övrigt går helt på tvärs mot principen att förhandscensur ej skall förekomma.
Om EU går vidare med detta finns ingen annan råd än att uppbåda en folklig opinion för att stoppa hela upphovsrättsdirektivet. Vilket är helt realistiskt, då avgörandets stund nu ser ut att sammanfalla med vårens EU-valrörelse.
Henrik Alexandersson är libertariansk nätprofil, samhällsdebattör, arbetar med internetfrågor hos 5 juli-stiftelsen och var tidigare assistent hos Piratpartiet i Europaparlamentet