Amanda Wollstad: En fridefull jul och ett bättre nytt år önskar Svensk Tidskrift
Det blir en jul i orostider. I år igen. Knappt har pandemin bedragit innan kriget bröt ut, och Europa förändrades igen. Striden om kontinentens framtid rasar i Ukraina.
På julafton är det tio månader sedan Ryssland inledde den senaste offensiven mot Ukraina. Tio månader av död och skräck, av ofattbara övergrepp och krigsbrott. Men också tio månader av okuvlig motståndsvilja.
På sociala medier delas bilder på ett upplyst och julsmyckat Mariupol från förra året, i knivskarp kontrast mot den sönderbombade, utbrända och mörklagda stadskärnan idag. I Charkiv har tunnelbanestationerna smyckats med granar, änglar och ljusslingor. De underjordiska stationerna extraknäcker som bombskydd, och det är där invånarna räknar med att fira stora delar av julen.
Så nära, men ändå så långt bort, brukar det heta. Men Ukraina är bara nära. Geografiskt och kulturellt. Tankarna på Ukraina kommer prägla också julhelgen. Kanske kan en extra julklapp skickas dit, eller ersättas av en slant till de som behöver den bäst.
Den bästa julgåvan står dock regeringen för, och förhoppningsvis blir det en gåva som fortsätter ge. Ukraina slås för oss, för Europa, och stödet från Sverige och EU måste fortsätta till dess att kriget är vunnet.
Här hemma är mörkt och kallt, i en betydligt mer profan betydelse än visan kanske menade. Elpriserna rusar, räntan höjs, inflationen rasar vidare. Många familjer och företag ser med bävan fram emot resten av vintern. Julen har blivit en överdådens tid, men i år bryts kanske trenden.
Men finns liv, finns hopp. I kristid blir helgerna viktigare än någonsin. Traditionerna blir en brygga till de som gått före, och en gåva till de som kommer efter. Något att samlas kring och hämta styrka i. De lediga dagarna ger möjlighet till vila och eftertanke. Och den omsorg vi visar våra medmänniskor i julens anda blir en påminnelse om människans inneboende förmåga till godhet, i tider när det tidvis är lätt att tvivla.
När vi i år önskar god jul gör vi det med en uppmaning om att ta vara på helgerna. Orostider tär på oss, därför måste vi också vara extra snälla. Mot varandra, men också mot oss själva. Så ta en kola till, kryp upp i fåtöljen med en god artikel och slå en signal till någon som sitter ensam.
En extra varm hälsning skickar vi till de som står på post och patrullerar under helgerna, på lasarett och i ambulanser, på gator, torg, regementen, flottiljer och staber, så att vi andra kan får fira i frihet och trygghet: Tack. På er vilar riket, och er insats är viktigare än på länge.
Med dagens nummer tar Svensk Tidskrift traditionsenligt uppehåll tills efter trettonhelgen. Som sig bör är dagens nummer extra välmatat för att underhålla även under mellandagarna, men skulle det ändå inte räcka finns som vanligt hela vårt 110-åriga arkiv fritt tillgängligt på vår hemsida.
Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift