Amanda Wollstad: Med hopp om en lugn sommar och en stunds återhämtning
Uppladdningen inför höstens val slutade i tragedi när en omtyckt och respekterad läkare mördades på Donners plats i Visby, mitt under pågående Almedalsvecka. Motivet misstänks vara kopplat till hennes roll som psykiatrisammordnare hos Sveriges Kommuner och Regioner, i så fall mördades Ing-Marie Wieselgren för sin roll som plikttrogen tjänsteman. En tragedi i första hand för vänner och anhöriga, men också för det offentliga Sverige och för politikerveckan på Gotland, som aldrig kommer bli sig riktigt lik.
I Ukraina rasar kriget vidare, och den är den enskilt största frågan just nu. Ukraina kämpar, blöder och dör för sin frihet, för Europas frihet. Att stödja och underlätta deras kamp är en fråga som kommer definiera en hel generation makthavare. Men tålamodet börjar redan tryta, den europeiska enigheten krackelera. Ekonomin påverkar, och värre lär det bli när hösten och kylan kommer.
Det är med dämpad stämning Sverige laddar för valrörelse. Nationen och vårt närområde står inför tuffa tider, både säkerhetspolitiskt och ekonomiskt. Att få ihop en regering efter den 11 september kommer inte vara enkelt, vem som än får uppdraget, och att sedan hålla ihop den lär bli ännu svårare.
Sverige och Finlands väg in i Nato är en ljusglimt, och den snabba takt med vilka våra vänner och blivande allierade ratificerar vårt medlemskap glädjer. Den vänskapen är värd att hålla fast vid, vänskap grundad under tidigare perioder av mörker och oro och som kommer guida oss igenom stormen även denna gång.
Det är i nattens djupaste mörker fröet till gryningen sås. Det är nu friheten, frihandeln och människovärdet måste värnas och försvaras. Nu vi måste orka ta debatten, och striden, för allt det vi tror på och håller för självklart. Det är nu väst måste hålla samman, och stå upp för allt det vi tar för självklart.
Det är inte första gången. Det kommer inte vara den sista. Vi får inte glömma de som gått före oss, som utkämpat striderna förr – och vunnit. Vi får inte glömma att lära oss av deras umbäranden, deras framgångar och misstag.
Så låt de dagspolitiska frågorna vila i sommar, om så bara för några dagar. Läs böcker i stället för tweets, långa artiklar i stället för korta. Fundera inte bara över hur makten skall vinnas, utan också över hur den ska användas – och varför. Vad slutmålet är, inte den 11 september utan om fyra år, tio, hundra.
Valet är viktigt, men det är vad som sker efter det också. Vi har många strider kvar att utkämpa.
Med detta nummer tar Svensk Tidskrift sommaruppehåll. Vi är tillbaka som vanligt i augusti, med ambition att fortsätta ge utrymmer för liberalkonservativ idédebatt, de stora frågorna och de långa perspektiven.
Och skulle suget efter borgerlig debatt bli övermäktigt finns över hundra år av Svensk Tidskrift fritt tillgängligt i vårt arkiv. Forna tiders valrörelser har mer att lära oss än vad vi tror.
Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift