Amanda Wollstad: Midsommar mellan europeiska val
Knappt har svenska nationaldagen passerats förrän det är dags för den svenskaste av alla dagar. Svensk Tidskrift flyr även vi modernitetens strid och larm för sill, nubbe och jordgubbar under skyddande lövverk – en kort paus mellan EU-valet och stundande europeiska val.
EU-valet blev kanske inte riktigt den rysare vissa befarade. I alla fall inte i Sverige. När rösterna räknats var det ett mandat som bytte parti och block, KD fick ett mindre och V ett mer. I övrigt kommer det se ut ungefär som vanligt i den svenska representationen i Bryssel.
Inte heller kan resultatet hävdas säga så mycket om tillståndet i landet i övrigt. Ett val till Europavalet är inte, och ska inte, vara ett val om inhemsk politik – hur mycket somliga företrädare och partier än försökt blanda bort korten. EU hanterar andra frågor, på annat sätt, och väljarna prioriterar annorlunda. När de prioriterar alls, och inte stannar på sofflocket. Är det någon lärdom partierna bör dra av vårens valrörelse är det kanske just det, ett sjunkande valdeltagande är inget bra betyg för någon.
På andra håll var söndagen dock desto mer dramatiskt. AfDs framgångar i Tyskland var kanske inte helt oväntade, men icke desto mindre en chock. Att Frankrikes president Emanuel Macron skulle utlysa nyval var en större skräll.
Första omgången hålls den 30 juni, den andra 7 juli. Däremellan, den 4, hålls allmänna val i Storbritannien. En ödesvecka i Europa, och ytterligare ett tillskott till detta supevalår. Maktskiften leder ju alltid till ett visst mått av dramatik, och mer så i tider av oro. Vilka som styr Europas relativa stormakter – och kärnvapenmakter – spelar förstås stor roll när krig rasar på kontinenten och stödet till Ukraina inte kan tillåtas svaja.
I Storbritannien har oppositionsledaren – och troligen näste premiärminister – Keir Starmer upprepade gånger lovat att hålla nuvarande regeringspartiet Tories linje i frågor som rör stödet till Ukraina och Storbritanniens roll i Nato.
I Frankrike är läget betydligt osäkrare. Macron försöker enligt vissa bedömare syna väljarnas bluff. Det brukar vara lättare att rösta på extremister till Bryssel än nationalförsamlingen, och visst har fransmännen en historia av att gå man ur huse för att rösta på vemhelst som kandiderar mot extremhögerkandidaten i den avgörande andra omgången. Därtill ligger mycket av utrikespolitiken på presidentens bord, och Macron själv lär sitta kvar. Men det är ett högt spel, med höga insatser – inte minst för resten av Europa.
Mitt i detta ska vi då fira midsommar, Sveriges kanske traditionstyngdaste helg. Och som varm förespråkare av just traditioner uppmanar förstås vi på Svensk Tidskrift våra läsare att ta tillfället i akt. Njut extra mycket av sill och nubbe, midsommarstång och ljusa juninätter, och de kanske vackraste veckorna av alla.
Svensk Tidskrift är åter för att kommentera samtid, dåtid och nutid den 28 juni. Till dess önskar vi alla våra läsare en riktigt skön midsommar.
Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift