Amanda Wollstad: Problemet är hyckleriet
Problemet är inte att en minister under en tuff tid missat en faktura – eller flera. Problemet är att vi ställer högre krav på privatpersoner än på människorna som styr landet.
Nu var det inte en faktura, utan flera. Och det handlade inte bara om en period under vilken den nya miljö- och klimatministern genomlevde en personlig tragedi, vilken med all rimlighet kunde tänkas gå ut över de vardagliga bestyren. Betalningsanmärkningarna går ända tillbaka till 2013.
Det är möjligt att ministern har haft mycket att tänka på. Det kan vara så att hon är en av många som har svårt att få det praktiska att fungera. Att fela är mänskligt.
Med det är något som skaver när rikets styrande bedöms enligt en lägre standard än de medborgare de är satta att styra över.
För som Fria Moderata Studentförbundets ordföranden John Norell påpekar är det långt ifrån säkert att ministern, med samma bakgrund, skulle tillåtas sälja tobak eller driva restaurang. I en säkerhetsprövning till vilken annan tjänst som helst på departementet skulle betalningsproblemen tas upp och utredas närmare, om de inte helt omöjliggjorde en anställning. Och företagen som ministern underlåtit att betala kan inte skylla på slarv, hög arbetsbörda eller att de haft viktigare saker att tänka på om deras inbetalningar i sin tur skulle fela.
Miljöministern är inte den enda som hamnat i blåsväder de senaste dagarna. Infrastrukturministern anklagas för sexuella trakasserier och en förundersökning har inletts.
-Det finns ingen tvekan om vad som hänt och i det här fallet har Tomas Eneroth bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida. Jag ser ingen anledning att inte tro på det, kommenterade statsministern saken. Under en pågående brottsutredning.
Man kan ju fråga sig om statsministern var där. Om hon talat med kvinnan som ska ha utsatts. Eller om samma sak gäller andra män som anklagas för övergrepp. Räcker det att de är tillräckligt övertygande? Att de har bett om ursäkt? Eller måste de ha partibok? Inneha en av rikets högsta tjänster? Spelar det någon roll om offret har accepterad ursäkten?
Det är möjligt att infrastrukturministern är oskyldig, men det är upp till rättsväsendet att göra. Det är möjligt att det var ett ärligt misstag och att det räcker med en ursäkt, men det är upp till kvinnan att avgöra.
Ministrar är människor, de begår misstag. Saker missas, missförstånd uppstår. Det i sig ska inte nödvändigtvis diskvalificera från högre tjänster. Men vi kan inte ha lägre krav på de människor som styr landet än på de som bygger det. Och en socialdemokratisk partibok kan inte vara ett automatisk ”slipp ut ur fängelse”-kort.
Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift