Amanda Wollstad: Svensk Tidskrift önskar glad sommar – trots allt

Almedalsveckan är över och juli stundar, för den som jobbar kontorstid börjar mailkorgen sina och Sverige gör sig redo för sommardvala. Men den hägrande semestern har inte riktigt samma lockelse för den politiskt bevandrade som vanligt. Det är lite för mycket som händer. Lite för mycket som är osäkert. Det nya normalläget tycks inte ta sommarlov.

Nästa vecka går både Frankrike och Storbritannien till val. I Frankrike på grund högerpopulistiska Nationella Frontens framgångar i den nyligen avslutade Europaparlamentsvalet – ett parti med obekväma kopplingar till Ryssland och som vill sätta stopp för Frankrikes stöd till Ukraina.

I Storbritannien är Tories kraftigt skadeskjutet och landet går mot ett väntat maktskifte. Labour har visserligen lovat att säkerhetspolitiken ligger fast, men den ständigt lika kontroversiella Nigel Farages nya parti Reform UK låg ett tag jämsides med Tories i mätningarna och anklagar väst för att ha provocerat Ryssland – ett uttalande som dock verkar fått opinionen att svika.

I november är det USAs tur, och nattens debatt lugnade absolut ingens oro för tillståndet i det stora landet i väst. Två kandidater som ingen riktigt vet om de orkar en valrörelse, än mindre fyra år som ledare för ett av världens mäktigaste länder. Den ena med en osund beundran för Vladimir Putin – och som hotar att kapa stödet till Ukraina, helst innan han ens tillträtt.

Tre av våra viktigaste nya allierade, NATOs kärnvapenmakter. Det är fortsatt mycket som står på spel detta supervalår.

Visst finns det en massa andra frågor också, inrikespolitiska problem och konflikter som gör väljarnas skiftande lojaliteter begripliga, kanske till och med förståeliga. Men från Natos nya nordöstra flank är det denna enda som överskuggar dem alla. Säkerhetspolitiken. Ukrainastödet. Natos enighet och Europas vägval. Det är inte den enda politiska frågan som spelar roll, men det är den som mer än någonting annat kommer att forma vår samtid – och vår framtid.

Sommaren i Sverige skuggas av vår omvärld. Det är svårt att råda någon att koppla ner och koppla bort då. Samtidigt behövs vila och återhämtning för att fortsätta arbetet. En kort paus är bättre än ingen paus.

Därför vill vi ändå uppmana våra läsare att ta de chanser som ges, och önska en riktigt skön sommar – oavsett hur lång den blir.

Svensk Tidskrift tar nu sommaruppehåll och är åter i augusti. Vi avslutar våren med ett extra välmatat sommarnummer, men skulle det inte räcka har vi förstås mer läsning att erbjuda. Både vår nyligen utgivna årsbok för 2023 och vår sprillans nya antologi om Per Unckels gärningar gör sig utmärkta i hängmattan. Och som alltid finns hela vårt 113-åriga arkiv fritt tillgängligt på vår hemsida.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift