Amanda Wollstad: Sverige bör fortsätta följa Finland

Det var på många sätt Finland som till slut släpade med oss in i Nato, nu bör vi följa dem ut ur Ottawafördraget.

I veckan meddelande den finska regeringen under en gemensam pressträff att man förbereder för att dra sig ur Ottawafördraget om förbud mot truppminor.

Finland underströk i samband med beskedet att de fortsatt förbinder sig till det humanitära ansvaret kring minor och till ansvarsfullt bruk, samt till internationella avtal. ”Men nu är det tyvärr så att vi har en granne som inte respekterar internationella avtal”, konstaterade utrikesminister Elina Valtonen krasst

Finlands besked följer på samma beslut från Polen och de baltiska staterna i mitten på mars. Även Ukraina har undertecknat fördraget, något som stod dem dyrt i början på kriget när förråden gapade tomma. Minor visade sig snabbt avgörande i kampen mot den ryska invasionen, och kommer med all säkerhet vara det även i nästa land Kreml sätter sikte på.

Truppminor, eller personminor, är fruktansvärda vapen och historien har visat otaliga exempel på hur de under pågående och kanske framför allt efter avslutade konflikter har orsakat stort lidande för civila. Att öppna för användningen på eget territorium är ingen liten sak. Ingen vill egentligen behöva använda minor. Väldigt få önskar krig.

Men minor är också ett kostnadseffektivt men kanske framför allt personaleffektivt sätt att freda gränsområden. Sverige är som bekant ett glesbefolkat land med stora, ibland svårövervakade områden att skydda. Innan förbudet, som helt och hållet motiverades av humanitära skäl, var minering en viktig del av den svenska försvarsplaneringen.

I den humanitära dimensionen ingår också omsorgen om våra egna soldater, som inte i onödan ska behöva riskera sina liv för att hålla gränsen. Eller för att upprätthålla högtravande ambitioner uttryckta av politiker i en tid när många fortfarande trodde att Sveriges territorium aldrig mer skulle behöva hållas, och att krig var något som bara drabbade andra.

Den teknologiska utvecklingen går framåt, och det var också bland annat möjligheten att använda nya vapensystem Polen och Baltikum anförde i sitt gemensamma uttalande i frågan. Genom till exempel fjärrstyrning kan risken för civila förluster minskas betydligt.

Som Rysslands närmaste grannar kan man inte binda ena armen bakom ryggen innan striden. Vi behöver behålla vår handlingsfrihet och de teknologiska fördelar vi kan tillskansa oss över en numerärt överlägsen fiende. När våra närmaste allierade efter noggrant övervägande nu förbereder sig för att lämna fördraget bör vi göra dem sällskap.

Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift