Anders Ydstedt: En fördjupad förståelse för det samtida Europa

Under helgerna har jag läst tre böcker om vår komplicerade samtid. Böcker som tillsammans underlättar förståelsen för hur vår del av världen kunde hamna i dagens svåra situation både ekonomiskt och säkerhetspolitiskt.

Timothy Garton Ash, Homelands: A Personal History of Europe (Penguin Random House, 2023), ger ett personligt perspektiv på Europas utveckling under det halvsekel Ash skrivit om Europa som journalist, författare och sedermera professor. I boken Frihet (Bonniers, 2024) skriver Angela Merkel om sin uppväxt i DDR och sina olika politiska uppdrag efter att DDR avvecklats. Slutligen har jag läst ekonomijournalisten Wolfgang Münchaus bok Kaput – The end of the German Miracle (Swift Press, 2024) som försöker förklara Tysklands resa från Europas sjuke man kring millennieskiftet till återhämtningen som ”exportvärldsmästare” under Schröder och Merkel vidare till dagens nya och kanske än värre krissituation. Sammantaget ger de tre böckerna intressanta perspektiv och jag lär återkomma till både Merkel och Münchau i senare texter.

Garton Ashs bok Homelands är välskriven, underhållande och full med berättelser som fördjupar förståelsen om Europa genom att koppla ihop plats, individ och händelser över längre tid. Det ligger en hel del i Tomas Manns uttalande, som Garton Ash refererar till, om att de fysiska avstånden mellan platser i Europa må vara korta (jämfört med i USA) men i tid är de långa. Att Garton Ash varit med och träffat många av de personer som beskrivs gör boken unik liksom att Ash som en av få västerlänningar bott och studerat i DDR. Hans personliga skildring av DDR-tiden kopplat till Stasis akterom honom tillhör mina personliga favoriter, se boken The File: A Personal History (Random House, 1997). Garton Ash kan väl närmast beskrivas som en EU-entusiast, han var engagerad på remain-sidan i Brexit-omröstningen.

Boken ger få direkta nyheter men många nyttiga påminnelser om att frön till de kriser som vi nu ser såddes långt tillbaka i tiden. Ash strukturerar briljant epoker som i kapitlet ”From 9/11 to 9/11” från murens fall 9 november 1989 till terrorattacken mot World Trade Center 11 september 2001.

Homelands startar egentligen redan i efterkrigseuropa där Garton Ash tar vid och fortsätter historien i den lilla tyska by Westen där hans pappa hamnade i slutet av andra världskriget. Garton Ash beskriver vidare initierat kampen och frihetskämparna bakom järnridån och det finns anledning att än en gång peka på de olika tidsaxlarna i Europa. För oss i väst startade den 1945 men för central- och Östeuropa startade den fria tiden först 1989. Bristande förståelse för detta ligger bakom även många av dagens problem där utvecklingen av EU-projektet kanske inte riktigt tog full hänsyn till detta, skulle jag själv vilja tilläga. Samtidigt påminner Garton Ash oss om hur ihopkopplat EUs fördjupning är med skeendena 1989. Helmuth Kohl gick med på de franska kraven på att ett införande av Euron skulle kunna föregå en politisk union, detta för att få Frankrike att acceptera Kohls snabba tidplan för ett återförenat Tyskland. Garton Ash påpekar att han själv tillhörde de som ville vänta med den gemensamma valutan.

Intressant är också kapitlet om Brexit ”Cool Britannia”. Detta inleds med att skildra OS-invigningen i London 2012 som enligt Garton Ash kan ses som en höjdpunkt för landet.

Garton Ash skriver också om Storbritanniens ambivalens till EU och hur brittiska politiker hanterade detta, ibland uppdelat så att de var kritiska på hemmaplan och EU-positiva i Bryssel. Inför EU-parlamentet beskrev sig Tony Blair 2005 som en passionerad ”Pro-European” medan hemmaplan budskapet på hemmaplan var mer anpassat till en EU-skeptisk press.

I dessa tider av varning för populism tycker jag det kanske intressantaste i Garton Ash är hur brist på populism kan ha bidragit till dagens problem. Inte sällan handlade det om att helt enkelt skjuta på jobbiga ställningstaganden. Politiker som underlåtit att ge sina väljare möjlighet att ta ställning till EU-projektet har skapat än större problem för sina efterträdare. Garton Ash nämner bland annat Chiracs försök att få en pakt mellan EU-ledare att inte ha folkomröstningar om EUs utveckling. Samtidigt ger Garton Ash längre historiska perspektiv förståelse för hur efterkrigstidens politiker i sin tid såg EUs utvidgning och fördjupning som ett nödvändigt fredsprojekt.

En episod som på senare tid lyfts fram som en vattendelare, där historien kunde tagit sig en helt annan väg, är Nato-toppmötet i Bukarest 2008. Volodymyr Zelenskyj pekade ut Merkel och Sarkozy som ansvariga för massakern på civilbefolkningen i Bucha 2022 eftersom de båda blockerade Ukraina och Georgiens Nato-medlemskap 2008. I sina memoarer beskriver Merkel hur hon fick mötet att besluta att säga nej till Ukraina och Georgien men att länderna någon gång i framtiden skulle beviljas medlemskap. Det som Merkel skildrar som en framgångsrik förhandling beskriver Garton Ash som sämsta möjliga resultat – och verkligheten har gett Garton Ash och Zelenskyj rätt.

Boken avslutas med kriget i Ukraina. Garton Ash menar att det var rätt av väst att på 1990-talet försöka bygga relationer till Ryssland för modernisera landet – men att man borde insett att ett sekellångt imperium inte bara faller ihop på några år utan att det för eller senare sker en reaktion. Här hade jag möjligen förväntat mig mer insikter om säkerhetstjänsterna betydelse från Garton Ash som ju tidigare så väl skildrat DDR och Stasi. Det finns bättre historieskrivningar än Garton Ash inställsamma samtal med Gorbatjow. Jag rekommenderar särskilt Catherine Belton (Putins Krets, 2021) och Vladimir Bukowsky (Judgement in Moscow, 1996 & 2019) som båda skildrar de direkta linjerna från säkerhetstjänsternas förberedelser inför Sovjetunionens kollaps till dagens Putin-system. Men kanske är det precis som en Litauisk parlamentariker förklarar i boken, ”Europa är inte Ryssland”, och därmed inte heller ett ämne för en bok om Europa.

Boken Homelands rekommenderas till alla som ser Europa som sitt hem, oavsett om man ser det som ett hem för fria nationer eller ett projekt för en politisk union. Boken ger bildning och skulle kunna tillhöra en europeisk kanon om någon för sig att driva en sådant fördjupningsprojekt.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift