Anders Ydstedt: Frihet eller socialism

Gösta Bagges skrift Frihet eller socialism som Svensk Tidskrift nu ger ut i nyutgåva var högerns valhandbok 1944. Valet handlade då om vilken väg Sverige skulle ta efter kriget och det har i efterhand visat sig varit en vattendelare. Socialdemokratin gick till val på arbetarrörelsens efterkrigsprogram med 27 punkter som även i efterhand antogs av kommunistpartiet. Programmet avslutas med ”Att förverkliga detta program är att ge näringslivet en ny organisation och att omdana samhället i socialistisk riktning.”

Frihet eller socialism är ett glödande försvar för det friare samhälle som kan byggas när Sverige äntligen kan skaka av sig krigets regleringar efter ”fredsutbrottet”, som Bagge skriver. Skriften handlar om framtiden och betonar att små förändringar efterhand ger stor skillnad i samhällsutvecklingen. Den tar sin utgångspunkt i erfarenheterna av krigsregleringarna i Sverige och från utvecklingen i de totalitära fascistiska Tyskland och kommunistiska Sovjet. Skriften är lågmäld och akademisk till sin natur men budskapet är lika aktuellt idag som 1944. 

Gösta Bagge var förutom ledare för högerpartiet också tillsammans med Eli Heckscher grundare till Svensk Tidskrift. Det finns tydliga paralleller till Eli Heckschers Gammal och ny ekonomisk liberalism från 1921 som Svensk Tidskrift gav ut för några år sedan. Båda tar ansats och lärdom av krigsregleringar och varnar för konsekvenser av fortsatta politiska marknadsingrepp efter krig.

Det brukar sägas att Sverige kom lindrigt ut ur andra världskriget men den politiska inriktning som blev resultatet av Socialdemokratins långa maktinnehav från 1944 innebar efterhand en allt starkare stat, den starka ekonomiska tillväxten bröts och andra länder hann efterhand ikapp Sverige. Gösta Bagges skrift var en tydlig varning för vad fel politik skulle betyda på sikt och kan, som professor Benny Carlson skriver,  ses som starten på den andra planhushållningsdebatten där de flesta idag endast känner till Bertil Ohlin.

Vi hade förmodligen haft ett än högre välstånd idag om Sverige valt Bagges väg. Den mest synliga bestående krigsskadan är hyresregleringen från 1942, som Bagge klokt varnade för: ”Att hyresregleringen upphäves är därför en av de viktigaste förutsättningarna för bostadsmarknadens sanering och för förbättringen av bostadsförhållandena, när normala tider åter inträtt.”

Gösta Bagge varnade inte bara för hotet från socialism på det ekonomiska området. Även individen hotades att ”förstatligas” och bli, som Bagge skriver, en ”massmänniska” med obegränsad tilltro till statens allmakt. Här måste man tillstå att Bagge blev sannspådd. Betänk hans varningsord varje gång det i samhällsdebatten efterfrågas ”statliga åtgärder” på snart sagt alla områden.

Det finns goda anledningar att med Bagges skrift som stöd återupptäcka konflikten mellan frihet och socialism där fokus idag främst läggs på vikten av demokrati. En fullt rimlig prioritering när demokratiska statsskick i vår nära omvärld hotas. Men demokrati är ett medel och frihet ett mål – och att eftersträva demokrati på alla samhällets områden innebär en konflikt med friheten. Bagge skriver ”Det är icke metoderna som äro det avgörande, det är åtgärdernas art och resultat. Frågan är om det gäller åtgärder, som på grund av sin natur måste leda till konsekvenser beträffande människornas frihet och styrelsesättet, som vi icke vilja acceptera i vårt land. Vi få också därvidlag komma ihåg, att vi icke få stanna vid yttre former. Även de mest ’demokratiska’ och ’lagliga’ former kunna i verkligheten dölja envälde, godtycke och personlig ofrihet.”

För den som behöver fräscha upp sina kunskaper om Gösta Bagge innehåller den nya upplagan även ett efterord av Bagge-kännaren professor Eskil Wadensjö där denne pekar på Bagges gärningar som nationalekonom, akademisk entreprenör och som politiker.  Den nya upplagan innehåller även ett förord av Gösta Bohman till en tidigare nyutgåva 1994.

Bagges skrift är tidlös kritik mot socialism, eller som Bagge skriver ”att valet till sist kommer att stå mellan friheten eller socialismen.”

Köp boken här.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift