Anna D. Linder: Kreativ förstörelse i över 100 år

I boken Kreativ förstörelse: Joseph Schumpeter i urval utgiven av Timbro förlag finns en samling texter som Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia sammanställt för att ge en överblick av Schumpeters livsverk. Jörnmark tillför även ett förord som ger en bred bild av hans bakgrund, tankar och teorier. Om uppväxten i Österrike, om hans familjs tragiska död och om finansministerrollen som kom att leda till resan vidare över Atlanten mot USA. Han beskriver även utvecklingen av Schumpeters grundläggande arbete som kom att ersätta den marxistiska revolutionens roll med innovationen och entreprenören.

Jörnmark beskriver Schumpeters tankar om kapitalismens unika oavbrutna utveckling som den “mest omfattande – men också ofta svårforcerade – teori- och visionsbygget om kapitalistisk samhällsförändring som existerar genom att bygga vidare på Marx och de tyska historicisterna ihop med neoklassisk ekonomi.” Meningen ger en försmak till vad läsaren kan förvänta sig av Schumpeters texter.

Strukturen underlättar uppfattningen av Schumpeters inställning till innovation och den ständiga förändringen inom ekonomin – med särskilt fokus på hans mest berömda koncept: kreativ förstörelse. Boken är inte bara för de som redan är invigda i ekonomisk teori, utan är också en tillgänglig väg in i Schumpeters tankevärld för den allmänt intresserade. Här samlar Jörnmark de mest centrala verken och illustrerar tydligt hur den österrikiske nationalekonomen ser på kapitalismen som en kraft, vilken ständigt förändras och förnyas med entreprenören och innovationen i centrum – men också hur denna förändring ofta är smärtsam för de etablerade aktörerna. “Hoten syns tydligast hos de som hotas av innovationen”.

Ett  spännande faktum är Schumpeters aktualitet i kopplingen till teorin om just kreativ förstörelse. Idéerna känns mer relevanta än någonsin i en tid där digitalisering, globalisering och teknologisk innovation ständigt omformar ekonomin. Företag som Apple, Tesla och Amazon illustrerar på många vis hur Schumpeters analys fortfarande har förmågan att förklara varför vissa företag lyckas, medan andra går under. Teknikutvecklingen idag, med internet, AI, blockkedjor och digitalisering, har potential att accelerera den kreativa förstörelsen på sätt som Schumpeter knappast kunde ha förutsett. Digitaliseringen innebär att företag snabbt kan nå nya marknader och kunder utan fysiska begränsningar, vilket gör det enklare att skapa nya affärsmodeller och rubba redan etablerade aktörer.

Även om Jörnmarks kommentarer om hur Schumpeters idéer kan kopplas till dagens teknologiska och ekonomiska omvandlingar är intressanta – speciellt i sin anknytning av teorierna till Jörnmarks egen forskning om företagsamhet och bostadspolitik, är dessa tämligen kortfattade och kan lämna läsaren med fler frågor än svar. Det saknas en djupare analys som skulle kunna förankra Schumpeters tankar tydligare genom att aktualisera hans tankesätt, detta för att förbinda dessa grundläggande teorier i en modern kontext. Kapitlet om kreativ förstörelse är en tämligen liten beståndsdel i samlingen som helhet. Resterande texter, som förvisso har ett stort värde i en historisk kontext, är möjligtvis inte lika banbrytande idag som de var när de en gång skrevs.

Det finns också forskare och samhällsdebattörer som har ifrågasatt delar av Schumpeters idéer, särskilt kring hans optimism om kapitalismens förmågor av att förnyas utan alltför stora sociala kostnader. Därför kunde det ha varit intressant med en mer kritisk diskussion i kommentar till Schumpeters texter, som kunde ha utmanat de äldre teorierna och på så sätt givit boken en större intellektuell bredd.

Övergripande är Kreativ förstörelse en tankeväckande samling texter, vilka presenteras på ett sätt som underlättar för läsaren att ta till sig av dem. Med ämnen som är aktuella över ett helt sekel sedan grundandet av den ekonomiska skolan. Detta belyser tydligt hur Schumpeters idéer om kapitalismens resurser, innovation, entreprenörskap och marknadens samhällsförändrande kraft fortsätter att påverka vår syn och förståelse på den globala ekonomin – både idag och för hundra år sedan.

Anna D. Linder går Svenska Nyhetsbyråns Skribentskola 2024