Dagens frågor: Plats för högerpolitik i storstäder
Kristofer Tamsons artikel den 2 juni i Svensk Tidskrift Myten om den röda storstaden har väckt stor debatt. Tamsons skrev ”Myten om den förlorade huvudstaden är just en myt. Olyckskorparna som kraxar om att storstäder styrda av högern bara är perifera undantag har fel” och gav flera internationella exempel på stora städer där högern vunnit val.
Barometerns politisk chefredaktör Martin Tunström konstaterade den 7 juni med rubriken Skrönan om den röda storstaden att väljarbeteenden inte är förutbestämda men att ”En spridd föreställning om att storstäder är röda eller rödgröna lär dock i sig påverka väljarnas beteende.” Dagens Nyheters ledarsida fortsatte diskussionen 8 juni och påtalade att man måste skilja på lokal och nationell nivå och kom med rådet att ”Vill Moderaterna vinna tillbaka Stockholmsväljarna på nationell nivå är en tanke att börja slåss om dem.” Kristofer Tamsons replikerade i DN den 12 juni om att Moderaterna i Stockholm
måste återvinna väljarnas förtroende: ”Roten ur problemen är att partiet uppfattats följa opinionen i stället för att leda den. Detta är grunden för Moderaternas hemläxa.”
Erik Thyselius tog i Axess den 12 juni upp den internationella tråden från Tamsons ursprungliga artikel. I När goda råd är dåliga skriver Thyselius om hur CDU i Berlin med Kai Wegner gick till val på, och vann stort, med en tydlig liberalkonservativ agenda. Att som DN ledare gör, referera till Angela Merkel, är således fel. Intressant för Stockholm är också, som Thyselius skriver, ”Att Wegner tog tydlig ställning för bilens roll i staden bidrog stort till segern.”
Möjligen kan man tillägga att även i valet i Bremen påverkades av trafikpolitiken. De gröna straffades hårt för impopulära gatuavstängningar. Partiet gick från 17,4 till 11.9 procent.
Debatten om hur högern kan vinna storstaden lär fortsätta. Hur ser egentligen storstadsväljarna på olika frågor och är det partiers uppgift att följa opinioner eller att vara med och skapa dem?
Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift