Debatt och lansering av boken om löntagarfonderna
Var löntagarfonderna sista försöket att socialisera Sverige eller finns drivkrafterna kvar? Det var en av de frågor som diskuterades i Stockholms stadshus i måndags på Svensk Tidskrifts seminarium där Anna Kinberg-Batra, Stig-Björn Ljunggren och Jens Spendrup stod i panelen. Det blev en spännande debatt som stundtals hettade till.
Anna Kinberg-Batra, gruppledare för Moderaterna i riksdagen och en av skribenterna i boken om löntagarfonderna, inledde med att berätta om hur hon som 13-åring åkte in till Humlegården för att delta i demonstrationerna mot fonderna.
– Det gjorde alla. Och det var absolut det som avgjorde mitt politiska engagemang.
Även Jens Spendrup, entreprenör och idag ordförande för Svenskt Näringsliv, deltog i demonstrationståget. Han pekade på den bristande förståelsen för entreprenörskap som rådde på den tiden.
– Man trodde att man kunde driva näringslivet utan entreprenörer. Det är lika dumt som att driva en klinik utan kirurger.
Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och samhällsdebattör, menade att löntagarmotståndet fick tre viktiga effekter. 1) Att socialdemokratin tappade tron på stora projekt 2) Att näringslivet mobiliserades 3) Att proteströrelsen mot högskattesamhället uteblev.
– Jag känner inte att Socialdemokraterna har tagit sig ur det här, invände Jens Spendrup. Nu vill man inrätta innovationsråd med statsministern som ordförande.
– Om du är orolig för innovationsråd är det väl en västanfläkt jämfört med löntagarfonder? replikerade Ljunggren. Och borgerligheten gör väl samma sak?
Anders Ydstedt som var moderator flikade in att regeringen ju investerat pengar i Fouriertransform och Inlandsinnovation, är det inte svårt att peka ut särskilda branscher frågade han.
– Vi har sänkt skattetrycket med fyra procentenheter, svarade Kinberg-Batra.
– De förbättringar som sker kan inte ses i ljuset av det som hände för 20 år sedan utan måste ses mot bakgrund mot vad som händer i resten av världen, ansåg Spendrup som menade att vi behöver agera snabbare för att få ett så bra generellt företagsklimat som möjligt.
Efter debatten deltog publiken under frågestunden med såväl Per Albin-citat som berättelser ur löntagarfondsutredningens inre liv (idag publicerar vi Berndt Öhmans artikel om detta).
Sedan spelade Svensk Tidskrifts kulturredaktör Lars Anders Johansson några visor, bland annat Almedalsvisan (lyssna nedan) från en kommande skiva. Därefter minglades det till tonerna av en operaövning i Blå hallen.
Stig-Björn Ljunggren har skrivit om kvällen i Borås Tidning att ”några moderater försökte blåsa liv i det gamla vänsterspöket”.
Danne Nordling, som har skrivit ett av bidragen i boken, bloggar om kvällen här och menar att kraven på socialism börjar med kritik av vinsten.
Foton: Per Hagwall och Carl-Erik Holmqvist
Boken om löntagarfonderna finns att köpa här.