Det är lätt att bli konservativ
Tycker du att bibliotek ska vara tysta, trygga och centrerade kring konsumtion av det skrivna ordet? Grattis, du är konservativ, konstaterar Bibliotekskorrespondenten.
När svenska folkets förståelse av ett antal ord mättes på 70-talet visade det sig att en stor majoritet trodde att ”reaktionär” borde uttydas som ungefär i enlighet med sunt förnuft, eller till och med klokt.
Felslutet är lättförståeligt, det var ju så ordet i 68-vågens dagar användes varje vecka i TV och på radio!
Det var alltså lätt att bli reaktionär på den tiden.
Lika lätt är det att bli konservativ enligt kulturborgarrådet Roger Mogert (S) i Stockholm, det räcker att tycka att bibliotek ska vara stillsamma platser och där det inte är accepterat att störa andra genom att föra oväsen, langa knark eller hota personalen – företeelser som nu tycks riskera verksamheten på många av landets stadsbibliotek. Något som inte minst journalisten Paulina Neuding lyft fram i ett antal krönikor och artiklar.
Socialdemokraten Mogert tycker att detta att bibliotekarierna ska slippa knivhot och att hederliga besökare ska slippa störas av stök och oväsen är något av det mest reaktionära man kan tänka sig. Han skrev att det var förakt mot arbetarklassen.
”En debatt som bedrivs av konservativa debattörer – en del av dem bristfälligt maskerade som liberaler – i syfte att omvandla biblioteket till ett mausoleum över boken och därmed samtidigt driva ut sådana som jag från templet. Vi som är ovärdiga, som inte har läsandet med oss hemifrån, ska inte göra oss besvär.”
Inte nog med det, det var främlingsfientligt också.
Enligt kulturborgarrådet var alltså arbetarbarn och invandrare oförmögna att lyda ordningsregler, ja de kanske skulle skrämmas bort om det var för lugnt och stilla. Som många redan kommenterat, kan man undra vem som har mest fördomar om invandrare och arbetarklassen.
Man kunde alltså tro att Mogert vore en övervintrad flumaktivist -68, men han är född 1969 och uppväxt i det mer frihetliga 80-talet. Så han borde veta bättre.
I Mogerts ögon är det alltså lätt att bli konservativ, det räcker att vilja ”bygga tempel till läsningen fromma” och tycka att någon djävla ordning ska det vara i ett bibliotek.
Så är det förstås inte, många socialdemokrater håller till exempel inte alls med honom. Men det stämmer kanske att en borgerlig grundinställning går väl ihop med både att läsa och att visa hänsyn till andra.
Bibliotekskorrespondenten