Döda män härskar
Både den amerikanska högern och vänstern lyssnar på Gene Steuerle. Och han är oroad för USA:s framtid på ett sätt som inger respekt, skriver Janerik Larsson.
När jag är i Washington DC – vilket jag ganska ofta haft lyckan att vara – söker jag gärna få tillfälle att träffa Gene Steuerle.
Det är en mycket vis man och något så ovanligt i den amerikanska huvudstaden som en expert som både höger och vänster hyser stor respekt för.
Han är skatteexpert vars analys på Treasury (amerikanska finansdepartementet) ledde till Reagans skattereform 1986. Sedan har han varit ordförande för National Tax Association och som forskare verkat både på American Enterprise Institute och Brookings.
Han kan sina saker. Och han är oroad för USAs framtid på ett sätt som inger respekt.
Han är en försynt pedagog och våra möten har ibland ägt rum på ett anspråkslöst fik i närheten av hans kontor på Urban Institute.
Nyligen utkom den bok där han samlat sin oro för USAs framtid och redovisar problematiken kring hur den amerikanska staten styrs på ett sätt som jag tror få kan invända emot.
Det som slog mig första gången vi sågs var hans rapport ”Kids share”, det vill säga hur mycket av den federala budgeten som går till det uppväxande släktet.
Hans blog heter med viss ironi ”The government we deserve”, den regering vi förtjänar.
På väg över Atlanten häromdagen läste jag hans nya bok Dead men ruling (Century Foundation). Tesen är enkel: på grund av de efterhand alltmer generösa, eviga åtaganden som gjorts i det som i USA kallas entitlements, det vill säga de stora sociala försäkringsprogrammen, och samtidigt låsningarna i skattefrågor finns det idag nästan inget utrymme för satsningar på till exempel infrastruktur eller på nya generationer.
Väljarna är inte oskyldiga.
Inte undra på att dagens unga amerikaner inte bryr sig om politik, skriver han. Det är ju döda mäns beslut som innebär att de ska betala notan men själva bli utan förmåner.
Men fakta är: låsningarna förstör USA. Republikanen Dave Camp , ordförande i mäktiga House Ways and Means Committee gjorde nyligen ett försök med en reformplan – samtidigt som han meddelande att han inte ställde upp till omval.
I USA är förnuftet inte valbart. Därför behövs Gene Steuerle. Hans bok är en skarp vidräkning med ett imperium på dekis.
Janerik Larsson är seniorrådgivare till Stiftelsen Fritt Näringsliv.