Edward Hamilton: Moderat företagsoffensiv i Stockholm – inte en dag för sent
Det rödgröna (van)styret i Stockholms kommun och region har nu blivit en riksfråga. Borgerligheten tjänar på en tydlig ideologisk konflikt som rör skatter, företagande och tillväxt. Moderata oppositionsborgarråd som lyfter företagens villkor är en nödvändighet för att vinna ökat väljarstöd 2026.
Det rödgröna socialistiska styret i Stockholms Stad och region får allt mer kritik. Nu börjar kritiken också kännas av i stockholmarnas vardag. Kollektivtrafiken i stan går allt mer sällan. Vårdköerna har ökat. Trygghetsvakter har monterats ned. Socialtjänsten i besvärliga stadsdelar som Skärholmen lämnas vind för våg. Samtidigt höjs såväl kommun- som regionskatten.
Tidigare i januari uppmärksammades situationen i partiledardebatten i riksdagen. Moderatledaren och statsminister Ulf Kristersson rasade mot vanstyret i Stockholm med rätta. Det är ett faktum att hårt arbetande familjer fått se hur skatterna höjts med 7 000 kronor det senaste året. Det tar udden för de skattelättnader som regeringen sjösatt. I grunden försämras drivkrafter till arbete. Och konsumtionen i huvudstaden får en rejäl smäll.
Vad som är värre är att företagsklimatet har stagnerat i Stockholm. I föreningen Svenskt Näringsliv senaste företagsbarometer rasar huvudstaden i företagsrankingen för andra året i rad. Stockholm sjunker med hela 14 placeringar och landar på plats 107 av 290 kommuner. Barometern mäter allt från generell service, till specifika tillståndsförfaranden.
Till listan av negativa nyheter kommer det faktum att arbetslösheten ökar i staden. Antalet inskrivna arbetslösa i staden uppgår nu till 40 000 personer, en ökning med över 10 procent på ett år. Antalet lediga vakanser har samtidigt minskat med nästan en fjärdedel på ett år.
Självklart har konjunkturen gjort sitt. Men situationen underlättas inte av skattechocker, sämre rörlighet i kollektivtrafiken och ökade kommunala kostnader.
En annan riksnyhet har blivit hur oppositionsborgarrådet Dennis Wedin närmat sig frågan om vikten av bättre förutsättningar för näringslivet. Han har pekat på en snabbt växande café- och restaurangkedja i Stockholm som exempel på en likriktning som präglar stadsbilden.
Självklart står stockholmsmoderater för en valfrihet för konsumenten, vilket också oppositionsborgarrådet poängterat. Grundpoängen är att med sämre villkor för hela näringslivet blir det svårare för den lille entreprenören att hävda sig. Enskilda aktörer vinner mark för enkelt. Förlorare är konkurrens, konsument, prisbild och utbud.
Blir stadsbilden mer själlös av ett likriktat utbud? Svar: ja.
I grunden är också likriktningen ett resultat av decennier av korporativistiskt köpslående mellan big business och facken i Sverige som i grunden försvagat de mindre företagens möjligheter att konkurrera, något som förtjänstfullt redogjorts för på Göteborgspostens ledarsida (20/1).
Dessutom blir stadsbilden finare med den mångfald som ett utvecklingskraftigt näringsliv skapar. Lösningen är att förenkla byråkratin, minska skatter och minska pålagor. Lägre etableringshinder för strävsamma entreprenörer gynnar huvudstaden. Alla tjänar på en god konkurrens.
Frågan handlar också om simpel valanalys. Det är ett faktum att 185 000 aktiva företag finns i huvudstaden. De sysselsätter totalt 340 000 anställda. Och här inryms tiotusentals egenföretagare: allt från kioskägare, till hårt arbetande konsulter i egen regi.
I Moderaterna i Stockholms valanalys från valet 2022 poängterades att väljarna alltid ska kunna känna igen partiet (en devis som betonades av Gösta Bohman). Det är en välgärning att modiga oppositionsborgarråd återigen vågar stå upp för företag och vikten av en sund marknadsekonomi.
Bättre företagsklimat – inte regleringar och ideologiskt förklädda ”miljözoner” för biltrafiken – är vad som gäller.
Vi behöver mer debatt, inte mindre, om hur ett utvecklingskraftigt näringsliv kan lyfta ett Stockholm i ekonomisk melankoli.
Edward Hamilton är styrelseledamot M Östermalm och egenföretagare
Källor:
Företagarna, ”Företagarfakta Stockholms kommun 2024” (2024)
Göteborgsposten, ”Bröd och salt läker inte såren från staten och kapitalet” (2024)
Moderaterna, ”Eftervalsanalys, Stockholm” (2023)
Svenskt Näringsliv, ”Rankning lokalt företagsklimat” (2024)