Edward Hamilton: Sjösätt Ostindiska Companiet 2.0 för mer handel österut

Trumps tullmurar underminerar handelsordningen. I takt med USA sluter sig allt mer inåt, måste vi blicka österut för nya marknader. ”Middle powers” som Indien, Indonesien och Australien måste approcheras. Men även ansträngningar mot Kina måste göras – trots att det går emot tidigare hållna etiska principer. Världen har förändrats. Deal with it.

Vita Huset anno 2025 fortsätter att sända chockvågor. Veckans utspel om saftiga tullar innebär att EU straffas med en 20 procentiga tullar. Kina straffas med 34 procent tullvärde. För vissa utvecklingsländer uppgår straffsatsen till närmare 50 procent. Liberation Day har bytts ut till Inflation Day. Alla förlorar på Trumps nygamla merkantilism.

För svenskt vidkommande är situationen allvarlig. Exportens bidrag till Sveriges BNP uppgår till drygt 50 procent. Vår industriella bas är byggd för att verka på internationella marknader för varor och tjänster. I nuläget pekas främst fordonsindustrin, läkemedel och virke ut som särskilt utsatta.

I takt med att USA intar ett allt mer isolationistiskt hållning måste Sverige och EU laga efter läge. De senaste åren har en rad frihandelsavtal ingåtts med goda resultat. Senast i höstas tecknade EU ett frihandelsavtal med Mercosur-området (Sydamerika). Sedan tidigare finns liknande avtal med Kanada och Sydkorea.

Tiden är nu inne för att utröna nya handelsmöjligheter genom EU:s ramverk för frihandel och genom egna bilaterala ansträngningar. Nya oheliga allianser måste etableras.

I WTO-sammanhang har det länge talats om att approchera så kallade ”Middle Powers”. Länder som Sydafrika, Kanada, Sydkorea, Indonesien, Brazilien och Australien nämns särskilt som länder som fortfarande kan utgöra ett slags garant för en fortsatt globaliseringsordning. 

Men jag tror vi måste gå längre än så. Sannolikt måste Sverige och EU ånyo rikta blickarna också mot Kina – trots de etiska och affärsmässiga problemen som omgärdar den kinesiska draken.

Det är inte första gången Sveriges blickar riktas österut. För tre hundra år sedan bröt Ostindiska Companiet ny mark genom sina unika handelsförbindelser med Kina. För tjugo år sedan avseglade en nybyggd kopia – Ostindiefararen Götheborg – för en tjugo månader lång seglats till Shanghai och tillbaka till Göteborgs hamn.

Seglatsen år 2005 var ett tecken i tiden. Kina öppnade upp sina armar för en ny värld. I takt med tiden har givetvis Kina intagit ståndpunkter som är etiskt tveksamma. Icke desto mindre gör svenska företag mycket affärer i Kina fortfarande. I dagsläget bedriver 10 000 svenska företag handel mot Kina. 600 av dessa finns på plats i landet. Kina är Sveriges tionde största exportmarknad. Stora företag i Sverige som Volvo Cars ägs dessutom av kinesiska Geely.

På vägen mot Kina passeras Indien. Våra bilaterala affärskontakter stärks för varje år som går. Faktum är att handelsutbytet med Indien har tredubblats det senaste decenniet. Indien är även en viktig rekryteringspool för framtidens tech-företag. Här finns också en stor rekryteringsmarknad med STEM-kompetenser.

Regeringen är inte sena på bollen. I slutet av mars besökte utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) Indien och invigde ett nytt handels- och investeringskontor. Så sent som i veckan mötte även statsrådet Benjamin Dousa representanter från kinesiska handelsdepartementet.

Gott så. Men Sveriges nyfunna intresse österut måste nu intensifieras ytterligare. Det är dags att ånyo formulera den Kina-strategi som statsminister Ulf Kristersson så varmt talade om i början av sin partiledarkarriär. Vem vet, kanske kan stiftelsen bakom Ostindiefararen Götheborg sporras att ånyo göra en seglats till Shanghai?

Om det innebär att vi måste tulla på etiska principer i en ny handelsgiv för att rädda jobb, välfärd och vår industri får det vara så. Krass realpolitik gäller från och med nu.

Deal with it.

Edward Hamilton är styrelseledamot i M Östermalm (Oscar Norra) och egenföretagare

Källor:
Embassy of India, ”India-Sweden trade brief” (2024)
Regeringen, ”Utrikesminister Maria Malmer Stenergard besökte Indien”  (19 mars 2025)
Regeringen, ”Handel och bilaterala relationen i fokus då bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa träffar Kinas vice handelsminister” (1 april 2025)