Efter valet i Chile: Sverige behöver en Sydamerikapolitik
Sydamerika är en kontinent vars ekonomiska styrka växer. Dessutom finns det många i vårt land som har sin bakgrund i några av dessa länder, inte minst Chile där Sebastian Piñera valdes till president i söndags. Därför finns stor anledning att efterlysa en sammanhållen Sydamerikapolitik, menar Hans Wallmark.
Foto: Comando do Sebastian Piñera |
I september var delar av riksdagens kulturutskott på besök i Chile. Möjlighet gavs att samtala med landets mycket populära vänsterpresident Michelle Bachelet. Under sin tid vid makten har hon utövat stort inflytande. Trots resor till och kontakter med kollegor i Venezuela och Kuba har hon lyckats markera distans och rätt ofta armlängds avstånd. Konstitutionellt har statschefen omfattande befogenheter i en politisk ordning som närmast kan jämföras med den i USA.
Besöket gav möjligheter att göra upp med en del fördomar. För bilden av Sverige bland många chilenska politiker var att det är ett rött land och därför kom det som något av en överraskning att det sedan 2006 finns en alliansregering på plats. Motsvarande bild av Chile är väl att där också finns många socialistiska företrädare, vilket ordentligt jävades vid en sammankomst i kongressen i Valparaiso då talmannen i deputeradekammaren tog emot som företrädare för landets största parti, UDI på högerkanten.
I söndags valde så chilenarna Sebastian Piñera till ny president i en andra avgörande omgång mot vänster-mittenkandidaten Eduardo Frei från kristdemokraterna. En kontinent präglad av många vänsterledare och populister får nu en president som politiskt tydligt står till höger. Som vanligt har rapporteringen i Sverige varit sparsmakad. Tragedin på Haiti har naturligtvis gjort att många korrespondenter prioriterat jordbävningen och dess svåra konsekvenser. Men allt som oftast när medborgarna röstar ”fel” i andra länder och på andra kontinenter brukar nyhetsinslagen och artiklarna vara påtagligt färre.
Sydamerika har många länder vars ekonomiska styrka växt under senare år. Chile har klarat av den finansiella kris som rasat världen över förhållandevis bra och kan se tillbaka på ett antal år av hög tillväxt. Peru drar till sig allt större intresse och investeringar. Och Brasilien är på väg att bli en viktig aktör i internationella sammanhang.
I Sverige märks dock allt detta föga. Det finns skäl att efterlysa en sammanhållen Sydamerikapolitik, dels för att kontinentens styrka växer och dels för att det finns många i vårt land som har sin bakgrund i några av dessa länder. Därmed finns möjligheter att bygga ännu fler broar inom många områden. Vi är lyckligt lottade som hos oss har personer vilka behärskar spanskan, det världsspråk som allt oftare tar plats bredvid engelskan. Och precis som chilenarna själva nu väljer en väg högerut har en del av tidigare flyktingar och deras barn övergivit ungdomens socialism.
Det är dags för oss i Sverige att se förändringarna, inte bara i Chile utan i hela Sydamerika.
Hans Wallmark är riksdagsledamot (m)
Läs mer om Latinamerika:
Varför gullar de med Chavez?, Fredrik Segerfeldt (8/1)
Röd tornado, bok om Latinamerikansk politik idag (6/11 2009)
Betancourt — kvinnan, myten, Inger Enkvist (30/10 2009)
Episka narrationer — Fidel och Ches historia, Alexander Sánchez, (2/10 2009)