Ekonomin avgör tyska valet – men inte politiken
Nästa helg är det förbundsdagsval i Tyskland. Och i likhet med de senaste valen så ökar industrins förväntningar på konjunkturen. Det börjar bli tradition, skriver Anders Ydstedt.
Enligt färska siffror från BDI ökade exporten med strax under fyra procent under första halvåret (BDI 2017-09-14).
Att förväntningarna på ekonomisk tillväxt ökar när Merkel går till val börjar bli tradition. Der Spiegel har studerat det så kallade IFO-index som visar näringslivets förväntningar för valåren 2005, 2009, 2013 och i år – och för samtliga valår finns en skarp uppgång över valdagen. Tidningen kallar detta för ”Merkels hemliga konjunkturvapen” (Der Spiegel 17-09-01). Bilden ovan är onekligen slående med uppgångar varje valår. Om det är hönan eller ägget går dock inte att avgöra, kanske stärks förväntningarna när Merkel börjar framstå som vinnare eller så avgör IFO-institutet i München valet. Oavsett vilket hjälper god konjunktur till att lyfta fram CDU över valen.
Politikens innehåll för kommande fyra år avgörs dock inte på valdagen. Ligger partierna kvar på samma stöd som idag får CDU/CSU 37, SPD 23, Die Linke 10, AfD 10, FDP 10 och de gröna 8 procent (ZDF Politbarometer 170915). Det gör att Merkel åter måste bilda koalition och det blir koalitionsförhandlingarna som avgör politiken. Efter förra valet blev det hårda förhandlingar innan den stora koalitionen enades om ett fördrag på 185 sidor. De troligaste koalitionsmöjligheterna är en ny stor koalition med SPD eller en så kallad Jamaika-koalition med FDP och de gröna. Frågar man väljarna om stödet för olika koalitioner är det mycket jämnt. 40 procent kan tänka sig en ny stor koalition medan 42 procent är emot. 39 procent kan tänka sig en koalition CDU/CSU med FDP medan 40 procent är emot en sådan. Stödet för en Jamaika-koalition är dock bara 25 procent men en sådan har hela 52 procent motståndare. Stödet för olika koalitioner med SPD utan CDU/CSU är ännu lägre.
Martin Schultz blir knappast kvar som ledare för SPD efter ett katastrofval. Arbetsmarknadsministern Andrea Nahles har gjort om sitt departement till en slags alternativt kanzleramt med många partiarbetare på ledande funktioner. Hamnar SPD i opposition blir hon eller Olaf Scholz från Hamburg troligen ny oppositionsledare. Blir det stor koalition fortsätter Nahles förmodligen som minister.
Det mest spännande att hålla koll på under valvakan är hur illa det går för SPD och vad det i sin tur betyder för kommande regeringsförhandlingar. Också viktigt är att se om FDP kommer tillbaka till förbundsdagen. Opinionssiffrorna ser lovande ut och för marknadsliberal opinionsbildning i EU är det särskilt viktigt att FDP klarar spärren eftersom det säkrar finansieringen av Friedrich Nauman-Stiftung som är en engagerad och viktig aktör bland europeiska tankesmedjor.
Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift