En varning till Moderaterna
I förra veckans brittiska val vann det konservativa partiet, men konservatismen förlorade. Theresa Mays nedslående valresultat berodde huvudsakligen på en taktik som reagerade på opinionen istället för att leda den och en avsaknad av samhällsvision och marknadsliberala reformer. Moderaterna bör dra lärdom av sitt brittiska systerpartis misstag om de åter vill bli det parti som leder Sverige, skriver Hugo Selling.
När Theresa May utlyste valet såg det snarast ut att bli en kröning med en tresiffrig parlamentarisk majoritet. På ett par veckor lyckades hon emellertid vända ett övertag på 20 procentenheter till att ha spelat bort den majoritet hon fått ärva av David Cameron. Lyckligtvis var det tillräckligt för att undvika den katastrof som en premiärminister Corbyn skulle innebära.
Torsdagens val gav det anmärkningsvärda resultatet att det konservativa partiet förlorade sin majoritet i parlamentet samtidigt som partiets väljarstöd ökade till det högsta på 34 år. Med hjälp av nordirländska Democratic Unionist Party lyckas Conservatives behålla makten men nu i en svagare minoritetsställning. På samma sätt kunde Theresa Mays huvudsakliga motståndare den marxistiska labourledaren Jeremy Corbyn använda Labours ökning i opinionen för att hävda att hans vänstersväng var en framgång trots att partiet nu förlorat tre val i rad.
Att då kategoriskt beskriva Theresa May som en förlorare ger en något missvisande bild av det politiska läget i Storbritannien. Britterna förkastade inte Theresa Mays politik eller det brexit de redan åtagit sig att genomföra men de slöt inte i tillräckligt hög grad upp bakom hennes budskap. I stort just för att hon inte hade något budskap.
Theresa May utlyste valet när hon noterade sitt största väljarstöd och för att hon sökte ett starkare mandat för att kunna genomföra en hård brexit. Problemet med denna taktik var att brittiska väljare accepterat att lämna Europeiska Unionen. Theresa Mays huvudfråga hade blivit en ickefråga och kvar stod hon med budskap om starkt och stabilt ledarskap och varningar om vad Corbyns kaos-koalition skulle orsaka Storbritannien. Hon har givetvis rätt i sina varningar och britterna ska skatta sig lyckliga som undslapp Corbyn som premiärminister. Men ett parti vars enda bärande budskap är att det åtminstone inte är lika dåliga som sin motståndare kommer snart att urholkas idémässigt.
Kontrasten mellan Corbyn och May var stor, medan hon uteslutande talade om sig själv och sitt ledarskap fokuserade Corbyn på sina idéer. Istället för att May talade om hur frihandel och ökad valfrihet kunde starka ekonomin och lösa vårdkrisen fick Corbyn sätta agendan med skattechock och förstatligande av bolag.
Häri ligger varningen till det moderata samlingsparti som alltför länge har reagerat på opinionen och hellre talar om misstroendeförklaringar istället för vad man själv ska göra väl vid makten.
I ett avsnitt av TV-programmet Här är ditt liv från 1991 frågar programledaren Lasse Holmqvist moderaternas dåvarande partiledare Carl Bildt och hans företrädare Ulf Adelsohn om de kan sammanfatta Moderaternas partiprogram på 17 sekunder. Det kan man mycket snabbare än så hävdar Carl Bildt och säger: “Rättsstat, demokrati, marknadsekonomi och frihet för den enskilde”. “ Att själv bestämma mycket mera än i ett samhälle där stat och kommun bestämmer åt dig.” fyller Ulf Adelsohn självsäkert i. Svårare än så behöver det inte vara. Dagens moderata samhällsberättelse är inte lika tydlig. Vad vill den nuvarande partiledningen med Sverige och skulle Anna Kinberg Batra klara av att sammanfatta det på 17 sekunder?
Våra samhällsproblem fördjupas och Sverige är på väg åt fel håll. Nu mer än någonsin behövs ett tydligt moderat ledarskap som kan förmedla ett alternativt. Annars lär någon annan formulera problembeskrivningen och lösningen.
Hugo Selling är ordförande för Fria Moderata Studentförbundet