Erik Herbertson: Människorättsaktivister samlades för The Oslo Freedom Forum

Den 3-5 juni deltog jag åter i The Oslo Freedom Forum, en konferens med människorättsaktivister från hela världen som hålls årligen i Oslo och anordnas av The Human Rights Foundation. Fokus ligger på diktaturer, hur man bekämpar dem och hjälper dem som är dissidenter. Man har sedan några år även liknande events i andra städer. Jag skrev en rapport för Svensk Tidskrift för ett år sedan om den förra konferensen. För elva år sedan intervjuade jag i New York HRF:s grundare Thor Halvorssen för Svensk Tidskrift.

Det är väldigt inspirerande och stimulerande att ta del av så många berättelser från modiga oppositionella mot diktaturer och roligt att även samspråka med andra tillresta som har kommit för att lyssna och interagera, antingen helt på egen hand eller som representanter för olika organisationer och media.

Thor Halvorssen sa vid öppningsanförandet att det har blivit viktigt under alla 16 år som konferensen hållits att inte låta eländet som exponeras ta över, att det vid sidan om berättelserna om lidandet också finns dem om triumfer och att det finns utrymme för humor och trevligt umgänge. Därtill finns alltid konst och musik med på programmet. Han poängterade också att detta är ett forum öppet för meningsskiljaktigheter och diskussioner. Man behöver inte hålla med en talare. Till skillnad från de auktoritära stater som skärskådas här är det just fri debatt och kritik som får blomstra, som i en demokrati.

Här följer ett urval av talare. Flera föredrag var inför hela publiken, sedan fanns det panelsamtal och workshops som man fick välja vilka man skulle gå på då de löpte samtidigt. Precis som förra året höll Oslos borgmästare ett välkomsttal.

Faisal Al Mutar är irakamerikan och berättade om en organisation han grundat, Ideas Beyond Borders, som arbetar med att hjälpa till med nya idéer för dem som lever eller levt under auktoritära regimer, exempelvis när man ska starta företag eller på andra sätt ta kontrollen över sitt eget liv.

Thor Halvorssen hade samtal med den liberala venezuelanska oppositionsledaren och presidentkandidaten Maria Corina Machado, som var med på länk. Hon fick 2023 ett stort stöd i primärvalet inför nomineringen som kandidat för en bred koalition av partier som är motståndare till den auktoritäre presidenten Nicolás Maduro, men diskvalificerades av regimen. En ny kandidat utsågs, som även hon förbjöds att ställa upp. Nu står hoppet till den nye kandidaten, den förre diplomaten Edmundo González. Presidentval äger rum den 28 juli.

Missnöjet mot regimen är oerhört stort. Förtrycket är omfattande och landet sjunker ner i en allt djupare spiral av misär. Åtta miljoner har nu lämnat landet. Då regimen ägnar sig åt valfusk och slår ner brutalt på oppositionen är det osäkert hur det går i valet.

Ahmed Alkhatib är palestinskamerikansk fredsaktivist född i Gaza och berättade om sitt arbete med både palestinier och israeler och han vill ha en tvåstatslösning. Han är Hamasmotståndare och kritisk mot de Palestinaaktivister i väst som ser Hamas som någon form av legitimt motstånd mot Israel samtidigt som han var förtvivlad över att så många oskyldiga dör i Gaza, bland annat hans egna släktingar.

Iranskamerikanska människorättsaktivisten Masih Alinejad, som framträdde även förra året, hade med sig tre unga iranier som i protesterna mot regimen drabbats av repressionen som skjutningar mot dem på gatorna, vilket medfört att de förlorade ett öga eller en arm. De fick berätta om sin kamp.

I ett panelsamtal tog man upp hur diktaturer ägnar sig åt penningtvätt och på olika sätt försöker undgå sanktioner. Deltog gjorde bland andra finansmannen och människorättsaktivisten Bill Browder, som ägnat mycket arbete åt detta med särskilt fokus på Putins Ryssland.

Sebastien Lai höll ett tal om Hongkong och hur brutalt Kinas regim slår ner allt motstånd. Han berättade om sin far Jimmy Lai, affärsman och demokratiaktivist, som fängslats.

Via länk i Vilnius talade den ryska oppositionspolitikern Anastasia Shevchenko, som suttit fängslad i Ryssland men nu lever i exil.

Varje år delar man ut The Vaclav Havel Prize for Creative Dissent (Havel var HRF:s förste ordförande). I år gick priset till den iranske oppositionelle rapparen Toomaj Salehi, som sitter fängslad i Iran och har dömts till döden, den uiguriske poeten Tahir Hamut, som är bosatt USA och den venezuelanska pianisten och kompositören Gabriela Montero. Montero framförde sin nya komposition, Canaima, med en stråkkvartett. Den skildrar tillståndet i Venezuela och var berörande med både finstämda och dramatiska inslag.

I ett panelsamtal tog man upp hur särskilt kvinnor utsätts för sexuellt våld i auktoritära stater. Där var deltagande från Iran, Kazakstan, Uganda och Kuba.

The Atlas Network hade ett panelsamtal lett av Matt Warner med Tom G Palmer och den venezuelanska ekonomen Sary Levy om hur miljoner människor i auktoritära länder på grund av korruption och regleringar tvingas verka på en informell marknad, underkastade mutor, hot, stöld och våld från myndigheternas sida. Palmer är en klassiskt liberal globetrotter som genom Atlas Network reser runt i världen och föreläser. Jag har följt honom länge och uppskattat hans artiklar och diskussioner på nätet. Atlas Network samordnar ett nätverk av 500 tankesmedjor och organisationer, även Svensk Tidskrift, och är i sig själv också en tankesmedja, med syftet att främja individens frihet, marknadsekonomi och liberal demokrati.

Jag hade förmånen att en kväll följa med Palmer till den norska tidskriften Liberalerens 25-årsjubileum, där han skulle tala. Där fick jag möjlighet att prata med såväl partilösa som de som var aktiva i Höyre och Venstre, bland dem Unge Venstres ordförande Ane Breivik och Lars Peder Nordbakken, som är ekonom på den liberala tankesmedjan Civita. Det blev ett trevligt komplement till ett intressant och givande Oslo Freedom Forum.

Erik Herbertson arbetar inom bokbranschen. Han bloggar på http://herbertson.wordpress.com och twittrar som @ErikHerbertson