Ett himla bra spel
Svenska kyrkan har det inte lätt just nu. Den försöker bli modern och tilltala dagens människor – men blir mest pinsam. I desperationen verkar den dessutom ha kastat bort mycket av vad den traditionellt stått för. Men det finns ljuspunkter, konstaterar Peter J Olsson, och ett av de mer oväntade är kanske ett mobilspel.
Det mesta den försöker går fel: Centralisering till storpastorat för resurseffektivitet fjärmar verksamheten från församlingarna. Samhällsrelevans blir till (vänster-)politisk aktivism. De politiska partierna har lekstuga i kyrkomötet. Språket i högmässan sägs ska bli begripligare, men förändringarna i den nya handboken blir mest diffus och svårförståelig jargong. Märkliga utflykter i genusteori skär sig mot budskapet – nu senast i Västerås med ”hen-annonsen”.
Men ett och annat utvecklingsprojekt blir riktigt bra. I går presenterades ett datorspel som tagits fram via Skara och Karlstad stift. Stjärnans väg heter det och är ett enkelt quizspel där det gäller att kunna svara på hittills 1600 frågor om olika delar av kristen tro och svenska kyrkans organisation och historia. Det finns att ladda ner för både androidtelefoner och iphones. Gör det!
Spelet är avsett för konfirmandundervisningen och är roligare än man först kan tro. Inte bara för ämnesbanan med vitsar och skämt, de lär man sig säkert snabbt. (”Varför kallas Jesus Vägen? För att han föddes under (h)julen!”) Kanske får de koppla in Göteborgs stift för att det ska bli lite bättre.
Spelet har alltså ett antal banor som utspelar sig tre miljöer: Betlehem, Himlen och genom Röda havet, den senare är den roligaste. Dessutom finns Dödsskuggans dal för distanstävling – hur många rätta svar i följ kan man ge. Det hade varit ännu bättre med lite mer variation. Och ljudspåret är mest ljudet av ens egna steg, i Betlehemsbanan irriterande släpiga.
Frågorna är faktiskt inte de lättaste. Om konfirmanderna lär sig allt detta är det fantastiskt bra. Och bidrar mobilspelet till att kunskapen nöts in är det förstås utmärkt. Spelet har lite barnsjukdomar, låser sig vid ett par tillfällen. Och en del frågor kan man ha synpunkter på: ”Vart föddes Jesus?” kan möjligen ha svaret ”till Jorden”, men det önskade svaret ”i Betlehem” kräver att man skriver den korrekta frågan: ”Var föddes Jesus?”
Och att det är Skatteverket som ger nyfödda barn deras namn är inte riktigt sant, jag tror föräldrarna har ett visst inflytande. Där hamnar man för att dra hem poänget att dopet inte är en namngivningsceremoni.
Kanske är det däremot inte helt teologiskt korrekt att det går ut på att samla skattkistor och guldpengar. Och att man med guldet kan köpa sig förbi trosfrågorna. Snubblande nära avlat, skulle man kunna säga. Även om Martin Luther har en stor plats.
Men det väger mindre mot att spelet i stort saknar det mesta av de utlopp för svärmandar, gnostiker och new age som tar för mycket plats i Svenska kyrkan i övrigt. Här presenteras en handfast kyrkokristendom – inte överdrivet renlärig och traditionell, men framförallt inte för utflippad. Det finns gott om gedigna faktakunskaper såväl om vad som står i Bibeln och psalmboken som om liturgin och det som börjat kallas kyrkiska – kyrkans facktermer.
Nästan ännu tydligare är det i den del av appen som inte är spel. Den domineras av Lilla katekesen. Martin Luthers mästerverk som var grunden för århundradens konfirmationsundervisning och husförhör. Det är väl hundra år sedan det räckte med den, och när jag konfirmerades läste vi inte ens igenom den. Där finns även bordsböner och aftonbön. Och kända Bibelställen.
Stjärnans väg är en bra början. Kan Svenska kyrkan gå den vägen så finns det lite hopp ändå. Trots att man nu går under 60 procent av av befolkningen och snabbt närmar sig 50.
Peter J Olsson är borgerlig skribent och chefsstrateg (M) i Region Skåne