Ett kall för alla?
Bea Uusma
Expeditionen – min kärlekshistoria
Norsteds 2013
Svalbard, sommaren 1897, förtöjningarna till en luftballong lossas. I korgen befinner sig Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel. Två dagar senare är den annalkande katastrofen ett faktum. Strandade mitt på Arktis packis befinner sig de tre männen, visserligen oskadda men miltals från räddning. Målmedvetet rör de sig ändå mot land och dokumenterar ihärdigt det till synes tröstlösa äventyret. Tre månader senare känner de återigen fast mark under fötterna och på den stranden, 140 mil norr om polcirkeln, hittas deras kvarlevor efter 33 år. Hur, när och framför allt varför de dog har ingen hittills lyckats förklara.
Bea Uusmas personliga dokument om den besatthet som präglat en, av vad det framstår som, rejäl bit av hennes liv är precis vad den utger sig för att vara. I mitten av 90-talet fick hon upp ögonen för Andrées kraschlandning på Arktis. Så väl den ursprungliga som Uusmas egen expedition skildras detaljerat och målande men samtidigt sparsmakat. Den genuina passion med vilken Uusma söker svaret på gåtan om vad som egentligen hände med medlemmarna i Andrées legendariska expedition går inte att värja sig från. Hennes uppdrag tar ingen hänsyn till rim och reson – kärlek gör sällan det. Titeln i sig är helt enkelt en beskrivning så god som någon om bokens innehåll.
”Expeditionen – min kärlekshistoria” presenterar förvånansvärt lättsmält Uusmas envetna analyserande av dagböcker och lystna studier av ben- och klädrester. Till och med den tabell där utdrag ur de återfunna anteckningsböckerna varvas med egna analyser och hypoteser är, faktiskt, spännande. Uusmas skildringar ger också en levande bild av tillvaron under de exotiska resorna till Nordpolen som till slut ger henne möjlighet att bokstavligen slå sig ner på den plats där Andrées liv slutade.
Hennes ansträngningar uppges syfta till att med säkerhet förstå vad, exakt vad, som egentligen tog livet av expeditionens tre medlemmar någon gång efter den 9 oktober 1897. Att det i lägret fanns såväl mat som skydd mot väder och vind, att deltagarna som till synes hade möjlighet att hålla sig både mätta och varma ändå dog gäckar uppenbarligen många.
Men under tiden de många tänkbara dödsorsakerna (trikinförgiftning, en isbjörnsattack, självmord) analyseras och avfärdas framstår frågan lämpligare omformulerad; vad dog de inte av?
Och kanske viktigare; hur kan det spela så stor roll?
Att en småbarnsförälder bedömer sig ha resurserna att på grund av en över hundra år gammal olöst gåta utveckla och odla en besatthet säger något. Uusma gör det många drömmer, men bara läser, om. Hon går till bibliotek och gräver i arkiv, hon kör långa omvägar för att kanske se det andra missat, hon söker upp efterlevande och hon ger sig ut på de resor utanför 3G-nätet många aldrig förmår. Hon utbildar sig till läkare.
Missförstå mig inte; det finns ingen anledning att rynka på näsan över vad Uusma valt att lägga sin tid på. Tvärtom. Men det är ett både rikt och mänskligt samhälle som grundar den möjlighet till självförverkligande Uusmas expedition egentligen är. Jag blir framförallt inspirerad av den frenesi med vilken Uusma till synes gett sig hän.
Uusma må ha misslyckats med att annat än att i fantasin bringa klarhet i vad som egentligen hände där på Vitön. Resultatet av hennes idoga research gör egentligen inte världen klokare – men vackrare.
Deltagarna i det så kallade medelklassupproret säger sig inte ha användning för de extra hundralappar ett femte jobbskatteavdraget ger dem. Mitt tips till dem är en pott för att hitta och lösa sina egna gåtor. Jag vill höra om fler expeditioner.
Karin Elinder är jurist och går Svenska nyhetsbyråns skribentskola.
Läs fler recensioner skrivna av elever i SNB:s skribentskola:
Porträtt av den flygande greven (Dödsorsak Ogaden)
av Andreas Braw (20/9)
Tysta farbrorn berör (Humlan som flyger – berättelsen om Stefan Löfven)
av Solveig Voyce (13/9)
Inget är heligt (Stå aldrig still!)
av Sara Leion (6/9)
Medeltida harem för att befria kvinnorna? (Villebråden i Khadaffis harem)
av Terese Andersson (23/8)
Sommaren innan kollapsen (Århundradets sommar – 2013)
av Henrik Hall (31/5)