EU tar chokladpengen från utvecklingsländer
Kakao odlas i fattiga länder. Ändå är det i Europa som den största delen av vinsten av chokladförsäljningen hamnar. Orsaken är EU:s tullar på choklad. Inför jul kan det vara en god idé att köpa choklad som producerats i ett utvecklingsland, skriver Diana Van, projektledare vid Frivärld.
Vi närmar oss julen och en av de stora försäljningstopparna för choklad – en produkt som njuts av många medan julklapparna öppnas. I matbutiken ser man ett överflöd på hyllorna med Cloetta från Sverige, Anthon Berg från Danmark, Lindt från Schweiz, men ingen choklad från länderna där kakaobönan faktiskt odlas. I renodlade chokladbutiker finner man belgisk, tysk och svensk choklad, men ingenting som är tillverkat utanför Europa.
Ett land som är helt beroende av sin kakaoodling är Elfenbenskusten som nästan uteslutande exporterar orostade och obehandlade kakaobönor till EU. Men det är inte i kakaobönan som det stora värdet ligger i. Värdet uppstår först när kakaobönan förädlas och blir till choklad eller kakaopulver. Varför exporterar inte dessa fattiga länder den mer värdefulla förädlingen av kakaobönan? Är de sämre på att tillverka choklad?
Svaret är tullar. Importen av orostade kakaobönor är helt befriad från tullar in till EU. Om det exporterande landet däremot har förädlat produkten på något vis, till exempel genom att addera socker eller genom rostning av bönorna, ökar tullsatsen till 8 procent av det importerade värdet. EU väljer att aktivt skydda sin industri vilket missgynnar de länder som odlar kakaobönor att även exportera förädlad choklad.
Resultatet av EU:s handelspolitik är att det inte lönar sig för länder som producerar kakaobönor att exportera annat än bönorna, vilket tydligt kan ses på det knappa chokladutbudet i Sverige. Producenterna går miste om den stora vinsten som kommer med att sälja den förädlade produkten. Då ekonomin i dessa länder till stor del är beroende av odlingen av kakaobönor hade en utveckling av denna industri kunna innebära en omfattande ekonomisk tillväxt. Den möjligheten hade kunnat ges av världens största importör av kakaobönor – EU.
Om du vill vara en medveten konsument under julen, efterfråga choklad som tillverkas i länder utanför EU. Sänd en viktig signal till såväl butikerna som makthavarna. Ge oss en rättvis marknad där alla konkurrerar på samma villkor. EU måste sluta snuva utvecklingsländerna på deras chokladpeng!
Diana Van är projektledare för lanseringen av Freetrade.nu.