Giv åt Stig en e-bok även!
Den digitala utveckling har gjort bokutgivning både enklare och billigare – så varför finns fortfarande stora hål i den digitala bokhyllan? Peter J Olsson saknar Stig Strömholm i samlingarna, och undrar om han verkligen kan vara ensam om det.
I dag borde det med e-böckerna och flödet av pocketböcker inte vara några svårigheter att lätt få tag på alla utgivna böcker – inte enbart årets nykomlingar, men verkligheten uppfyller inte alltid denna vision.
70-talet var som bekant inte så roligt, men det fanns ändå motkrafter, inte minst i litteraturen. För en borgerlig läsare var det en välkommen motvikt till tidsandan. Och även en gymnasieelev i en småländsk småstad kunde mot årtiondets slut hitta tuggmotstånd i aktuella romaner: Delblanc, Fagerberg; och så Stig Strömholm. Det fanns något annat än den snäva tidsandan.
Den lysande juristen Strömholm hade redan tidigare gått utanför sitt område – främst immaterialrätt och upphovsrätt – och bidragit både till antologin ”Kämpande konservatism” och sin egen ”Sverige 1972”. Den förstnämnda var rolig läsning, den andra sund, men måhända lite svåråtkomligare i sin torra uppgörelse med debattklimatet.
Debuten som samhällsdebattör fick Gunnar Unger att i denna tidskrift ägna Strömholm en ”Namn att minnas”-kolumn. Han visste där berätta att den unge juristen steg upp varje morgon klockan 0600, ägnade de latinska klassikerna en stunds läsning på originalspråket och avslutade förberedelserna för dagen med en timme på hästryggen.
Den rena ideologin i all ära, större påverkan kom då hans skönlitterära produktion att ha. I en strid ström kom redan de första åren några av hans bästa böcker: Trebansberättelsen från det turbulenta 400-talet ”Dalen”, ”Fälten” och ”Skogen”, och dystropin ”Den hösten” om ett urspårat samhälle bara några år framåt i tiden.
Dessa blev början på ett kvarts sekel med en tämligen stor produktion av romaner, essäsamlingar, noveller och en och annan poesibok. Norstedts kände uppenbarligen att det fanns en marknad för konservativa idéromaner.
Nu är det länge sedan den senaste och i september fyller Stig Strömholm 85 år.
Försöker man ta del av hans skrifter i dag får det bli bibliotek eller att söka på antikvariat. I handeln finns fortfarande ett stort antal juridiska böcker, och den tjocka självbiografin från förra året. Den är förstås intressant och välskriven, men berör märkligt lite av idédebattören och den skönlitteräre författaren Strömholm. Om livet i olika akademier desto mer.
Frågan är, varför ges inte Strömholm ut i nyutgåvor. De har i själva verket inte getts ut på decennier. Med tanke på en hel del nyutgivning av äldre svenska romaner som faktiskt sker, så skulle det väl inte vara omöjligt att få ekonomi på en pocketutgåva?
Intresset är uppenbarligen större i Danmark för Dalen-trilogin, men det kan ju delvis bero på att de tre böckerna översattes av själva dronningen Margarethe!
Och kan man inte få nya pappersutgåvor, så borde man i alla fall kunna begära att de viktigaste ges ut som e-böcker. På så sätt kunde de bli tillgängliga för en ny läsekrets. För övrigt finns de första böckerna inlästa redan från 70-talet.
När Lars Gustafsson tidigare i vår gick ur tiden var det fantastiskt att finna att så mycket av hans produktion fanns nedladdningsbar om man bara hade mobiltelefon och betalkort till hands.
Den möjligheten borde vi få när det gäller fler författare. Även om Strömholm som expert på upphovsrätt kanske vill ha ett ord med i laget.
Vill inte Norstedts förlag så ska de kanske låta budet gå vidare till något annat förslag?
För nu är det dags:
Giv åt Stig en e-bok även!
Eller i alla fall: Giv ut Stig som e-bok även!
Peter J Olsson är borgerlig skribent och chefsstrateg (M) i Region Skåne