Hanna Gunnarsson: En självklar ordförande för beredningen
Den 26 april 2024 överlämnade Försvarsberedningen sin sista och fjärde rapport till regeringen, för den här omgången. Under lite mindre än ett och ett halvt år skrev beredningens kansli fyra rapporter som täcker in hela totalförsvaret. Ledare för hela arbetet som ordförande i försvarsberedningen, var såklart Hans Wallmark, då riksdagsledamot för Moderaterna med mycket lång erfarenhet av försvars- utrikes och EU-politik.
Jag blev väldigt glad när jag hörde att regeringen utnämnt Hans till ordförande i försvarsberedningen. Det var en helt självklar utnämning, inte bara på grund av han långa erfarenheter i riksdagen, utan också för att Hans var Moderaternas absolut trevligaste politiker, helt klart min favorit-moderat! Det var en bra grund för det kommande intensiva arbetet i beredningen.
Som politiker måste man kunna många olika saker. De aktuella ämnesområdena såklart, kunna uttrycka sig bra i skrift och tal för att nå ut, våga fatta stora beslut – men också att lära känna många människor och bygga stora kontaktnät. Hans Wallmark kryssar såklart av alla punkterna på denna lista.
Dessutom är Hans generös med sina kunskaper, även utanför det egna partiet. Jag har många gånger ställt frågor om allt från detaljer till stora resonemang och analyser, och alltid fått svar och förklaringar. Jag är framför allt tacksam för allt Hans har lärt mig om Nato, en organisation som jag som vänsterpartist av naturliga skäl inte brytt mig så mycket om tidigare.
Att vara ordförande i försvarsberedningen handlar om att få alla att arbeta ihop och komma överens, och ingen är bättre på det än Hans Wallmark. Han umgås med alla, oavsett partitillhörighet, vilket inte bara har gjort honom omtyckt i riksdagens korridorer utan också givit honom mycket stor respekt. De gånger det bullriga skrattet tystnar och orden i stället blir allvarsamma så lyssnar alla.
I försvarsberedningen ges partierna ett unikt forum för att kunna prata ihop sig bakom stängda dörrar, med gott om tid (även om vi denna gång på grund av ett tidigarelagt förvarsbeslut hade viss tidspress) och i närvaro av experter och sakkunniga. I beredningen binder vi upp varandra runt en gemensam riktning för försvarspolitiken framöver, som ska hålla över mandatperioder och regeringsskiften. Det är ett givande och tagande med målet om en gemensam helhet. Enigheten är en styrka och har dessutom ett mycket stort signalvärde.
För att detta ska fungera krävs en ordförande som kan leda hela beredningen, politiker såväl som experter och sakkunniga, framåt. Frågor och formuleringar ska kunna vridas och vändas ett tag, men det är ordförandes uppgift att se och höra när en diskussion är klar och då hitta orden som alla kan vara överens om. Det är verkligen en konst, och den konsten besitter Hans Wallmark. I processen kunde stycken gulmarkeras och kursiveras, lämnas att vila ett tag för att sedan formuleras klart lite senare (när känslorna efter en diskussion kanske lagt sig lite). ”Vi strävar inte efter att få Nobelpriset i litteratur” brukade Hans säga när en krånglig mening blivit klar, men jag tycker att våra rapporter är både välskrivna och lättlästa. Och många av de språkliga kompromisserna och formuleringarna kommer från Hans Wallmarks egen penna.
Försvarsberedningen 2023-2024 var mycket framgångsrik. Rapporterna var nästintill eniga (förutom den där lilla detaljen om Nato-medlemskapet…) och alla partier känner nog att de fick in de resonemang som var viktiga för dem. Jag gör i alla fall det. Det är få personer som har tillräckligt mycket kunskap, erfarenhet, förtroende och respekt i svensk politik för att kunna ro ett sådant projekt som en enig försvarsberedning i hamn. Hans Wallmark är definitivt en av dessa, det hade inte kunnat göras utan hans ledarskap.
Hanna Gunnarsson (V) är riksdagsledamot och tidigare ledamot i Försvarsberedningen