Hur långt vänster går Merkel?
Den 22 september blir det förbundsdagsval i Tyskland men valåret startade redan den 20 januari med delstatsval i Niedersachsen, en delstat vars politiska betydelse av Economist jämförts med Missouri, som det går i Niedersachsen går valet i Tyskland precis som Missouri ger valresultatet i USA.
Den riktigt stora överraskningen i Niedersachsen var att FDP, som opinionsinstituten in i det sista helt räknat ut, inte bara klarade sig över 5 procentstrecket utan fick nästan dubbelt så många röster (9,7 procent). CDU-strateger var inte sena med att peka ut stödröster från CDU som förklaring till både FDPs framgångar och till de egna förlusterna (-6,5 procent). Detta är inte hela förklaringen och trots populär ministerpresident i David McAllister, Merkels egna popularitet och Tysklands relativt starka ekonomi valde faktiskt fler SPD och de gröna.
Nu väntar alla på vad förlusten i Niedersachsen ska leda till. Det är många som spekulerar i att Merkel siktar på en ny stor koalition med SPD. Die Welt hävdar dock att Merkels lärdom från Niedersachsen är att varje parti måste kämpa för fler väljare. Det gäller att bredda väljarbasen för koalitionen och varje parti måste dra sitt strå till stacken. Medan David McAllister gick till val som ledare för en koalition kommer Merkel bara att gå till val för CDU vilket öppnar dörren för alla tänkbara regeringspartners i höst.
Gröna framgångar i storstäder och bakslag för CDU i bl a Baden-Württemberg 2011 fick Merkel att göra en 180-graders vändning i energipolitiken. Detta är inte hela sanningen, det fanns även andra faktorer, men det visar att Merkel har mycket bestämda principer, men också är beredd att byta ut dem.
SPD och de gröna har gjort en rejäl vänstersväng och det är troligt att Merkel nu följer efter eller kanske t o m kör om i frågor som minimilöner, kvotering i bolagsstyrelser, skatter mm. FDP får försöka fånga upp väljare som inte vill hänga med i CDUs vänstersväng. Men det finns förmodligen gränser för FDPs frihet, t ex lär inte kritik mot Energiewende tolereras.
SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück försöker sätta bilden av hur CDU kommer att driva sin kampanj. Ett klassiskt PR-trick. Enligt Steinbrück kommer Merkel att in i det längsta prioritera att framför kameror gå på röda mattor och träffa internationella ledare. Detta kommer dock inte att räcka eftersom valet kommer att handla om sociala frågor och inrikespolitik. Även Steinbrück förutspår att Merkel kommer att försöka kapa några av SPDs valfrågor. En ny stor koalition är helt utesluten enligt Steinbrück, i alla fall säger han det nu.
Under torsdagen träffades CDU, CSU och FDP för att utan agenda diskutera sig ihop om en agenda för valåret. CSU och FDP har presenterat sina prioriteringar. Något resultat i form av gemensamma valfrågor presenterades dock inte efter mötet. Väljarna får sannolikt vänta tills tidigast i mars på vad CDU går till val på. Merkel föredrar nog att förlita sig på sin egen regeringsduglighet som viktigaste valfråga, men en rejäl vänstersväng i någon fråga är tyvärr högst sannolik.
Anders Ydstedt är entreprenör, författare och styrelseordförande för Svensk Tidskrift.