I denna ljuva sommartid



Svensk Tidskrift arrangerar i år tillsammans med Timbro en digital sommarläsecirkel om kristendom och liberalism. Var kanske det förra en förutsättning för den moderna sekulära statens utveckling i Europa, funderar Peter J Olsson.

Vad kan man önska av den svenska sommaren mer än sol, värme och lövade festsalar? Jo, kanske en rejäl sommarskola där man läser tjocka böcker och lär sig något nyttigt. Just det gör ett antal deltagare i en Summer Reading Group in Classical Liberalism.

Under fem veckor läser deltagarna Larry Siedentops klassiska ”Inventing the Individual: The Origens of Western Liberalism”. Jämsides går ekonomen Dan B Klein igenom boken under fem fysiologiskt helt smittsäkrade videoföreläsningar.

Intellektuell smitta utsätts man däremot för, vilket oftast är godartat och allteftersom muteras och smälter samman med vars och ens tidigare kunskaper och erfarenheter.

Siedentop granskar kristendomens roll för att skapa de institutioner och det samhällsklimat som ligger till grund för den moderna sekulära staten, den liberala toleransen och demokratin. Och finner att en garanterat icke-sekulär, sakral lära faktiskt kan ge grunden för sekulära stater.

Eller kanske till och med för stater överhuvudtaget får jag tillägga. Medeltidens stater var nästan mer personliga godskomplex för furstesläkterna. Kanske behövdes kyrkan för att bevara kunskapen om ett universalistiskt synsätt?

Alla deltagare kommer efter läsecirkeln att veta mycket mer om detta. Något som säkert bidrar till högre kvalitet i samhällsdebatten. Och att man kanske slipper slappa argument om att de sekulära staten efterträdde religiöst förtryck, det är av allt att döma en obekräftad fördom.

Peter J Olsson är borgerlig skribent och senior advisor (M) i Region Skåne