Intervju: Tiktok är en spion-app
Simona Mohamsson är Liberal kandidat till Europaparlamentet och sitter partistyrelsen för Liberalerna. Hon varnar för den populära men kontroversiella appen Tiktok, och berättar för Mattias Bred varför vi inte ska släppa in det kinesiska kommunistpartiet i våra telefoner.
Varför ska vi vara oroliga för just Tiktok?
— Tiktok inte är vilken app som helst. Det är en spion-app som kontrolleras av Kinas kommunistiska parti. Appen riktar sig framför allt till ungdomar och är konstruerad för att på aggressivt sätt göra människor beroende. Vi vet också att Tiktok används för att kontrollera information. Till exempel har det hänt att innehåll som går emot Ryssland och Kina har blockerats. Det är en farlig app som utgör en perfekt spridningskälla för desinformation. Inför det får vi inte vara naiva.
Hur vill du att EU ska arbeta för att begränsa Tiktok? Går det verkligen att förbjuda en app som är så pass populär?
—Jag föreslår inte ett förbud rakt av. Vi ska inte bli som Kina – vi ska kämpa mot Kina. Dessutom håller inte förbud i längden. Jag har varit i länder där vissa appar är förbjudna. Det går alltid att komma runt.
— Men vad jag tycker skulle vara en lägsta nivå är att EU garanterar att Kina inte får tillgång till medborgarnas data. Använder du appen som medborgare i EU ska du veta det finns verktyg för att skydda din integritet.
— En ännu snabbare åtgärd skulle vara om vi inom EU inför en varning vid användning av Tiktok: Varför inte en text som gör användaren medveten om riskerna – som vid tobaksköp? Den som loggar in på appen kan till exempel få upp ett meddelande som informerar om att appen används av det kinesiska kommunistpartiet för att kartlägga människor.
— Utöver det måste vi förstås se till att nyckelpersoner som höga tjänstemän och demokratiskt valda politiker i Europa inte använder appen.
I din debattartikel vänder du dig direkt till fem svenska EU-parlamentariker; Charlie Weimers (SD), Evin Incir (S), Abir Al-Sahlani (C), Jörgen Warborn (M) och Alice Bah Kuhnke (MP). Du anklagar dem för dubbelmoral när de kritiserar diktaturer men samtidigt använder TikTok. Har någon av dem hört av sig?
— Nej, inte ännu. Jag tänkte att jag skulle försöka bjuda in dem till en fika. Även om parlamentariker är rekommenderade att inte använda Tiktok är det kanske svårt att ha koll på varför det är en högriskapp. Jag träffas gärna och berättar.
Det här är inte första gången du profilerar dig i frågor där du kritiserar Kina. Känner du dig själv aldrig rädd?
— Jag skulle aldrig åka till Kina. Vi vet ju hur Kina behandlar meningsmotståndare. Det har flera gånger hänt att jag blivit tillsagd, eller tillrättavisad, av kinesiska företrädare. Men när Kina hör av sig och säger att jag inte får prata om ett visst ämne, då lägger jag in en extra växel. Som när de blev arga över att jag lade ett förslag om att Göteborg skulle skaffa en vänort i Taiwan; då såg jag till att liberaler la förslaget i ytterligare åtta kommuner.
— Men jag är förvånad över vilken naivitet det fortfarande finns. Förstår inte svenska politiker hotet som finns i bakgrunden när Kina hör av sig till enskilda politiker eller opinionsbildare? Var är utrikesministern när en lokalpolitiker eller EU-parlamentskandidat blir tillrättavisad av en av världens farligaste diktaturer? Borde inte reaktionen vara att gå ut och säga att i Sverige gäller svensk lag och att här har människor rätt att säga sin åsikt?
Mathias Bred är politisk redaktör för SNB