Janerik Larsson: Hur farlig är Donald Trump?
Det finns enligt min mening två distinkt olika föreställningar om hur man ska betrakta Donald Trump som är republikanernas sannolika presidentkandidat i november.
Den ena finns på Wall Street Journals ledarsida. USA:s största tidning ser där inte det hot mot USA:s och västvärldens framtid som hans mest engagerade motståndare upplever. Detta gäller både inom GOP-partiet och givetvis bland motståndarna hos demokraterna.
Trump är, menar WSJ:s ledarredaktion, en pratkvarn som inte har vare sig tålamod eller intresse för sakpolitik.
Hans enda agenda är, menar WSJ precis som jag i olika sammanhang (bl a i mina krönikor på SvD:s ledarsida) framhållit just Donald Trump.
Den 4 november 2022 skrev jag här i Svensk tidskrift på det temat bl a följande:
”Långt före presidentvalet 2012 började Justin McConney, den unge sonen till Donald Trumps företagsrevisor, hjälpa pappans chef att lära sig hur man använder sociala medier. McConney hade sett hur Trump attraherat lyssnare som hört honom improvisera i Howard Sterns radioshow. Det handlade främst om att spela in filmer med Trump för att lägga ut på YouTube men det fungerade inte lika bra. Spontaniteten fanns inte där.
Sedan hände det något som McConney efteråt beskrivit som en parallell till en scen i filmen ”Jurassic Park” där dinosaurierna upptäcker att de själva kan öppna dörrar.
När Trump upptäckte att han själv kunde skriva på Twitter så väcktes något som skulle förändra amerikansk politik på ett sätt som få då kunde ana.”
Jag skrev då om New York Times-journalisten Maggie Habermans 600-sidiga: ”Confidence Man – The making of Donald Trump and the breaking of America” (Penguin Press)..
Hon sätter, skrev jag, fingret på en nyckelfaktor: i en nation besatt av kändisar har politik i många år betraktats som ett spel eller en brottningsmatch. Trump har alltid sett politik just på det sättet.
Trump var aldrig intresserad av politikens sakfrågor utan politik har varit hans väg till nya segrar för varumärket TRUMP. Det har varit och är det centrala ända sedan hans talang som TV-underhållare upptäcktes av Tv-producenten Mark Burnett som läst boken ”The Art of the Deal”, den spökskrivna bok som förvandlade en inte särskilt framgångsrik företagarkarriär till en framgångsberättelse.
Den realitysåpa som Burnett sedan skapade med Donald Trump som huvudperson kallades ”The Apprentice”, dvs Lärlingen, och blev en TV-succé från starten i januari 2004 tills det var dags för Trump att kandidera för presidentuppdraget 2015. Såpan handlade om 16 ”lärlingar” som sökte jobb hos Trump som sedan lät dem pröva på olika uppdrag i hans företag.
När man började spela in upptäckte man att det som skapade mest effekt på TV-tittarna var när Trump avslutade med att ta farväl av de lärlingar som misslyckats med orden: ”you’re fired” (du är avskedad).
Haberman skriver att Trumps under hela sin karriär använt samma grepp: motattack, den snabba lögnen, att skylla på någon annan, att distrahera, äkta eller spelad ilska, hans obeslutsamhet som döljs av häftiga utfall, att låta medarbetarna alltid vara i konflikt med varandra. Han förmåga att snabbt hitta rätt grepp är en del av förklaringen till hans framgång.
Dit hör också att han aldrig haft en långsiktig plan som skulle komplicera de snabba greppen; likaså att han aldrig skäms.
Han har alltid skapat sina egna regler; vare sig i företagande eller politik finns det regelverk som han måste respektera.
Jag har alltid tyckt att en replik från Trumps primärvalskampanj i Iowa är den bästa sammanfattningen av hans grundfilosofi:
”Jag kan stå mitt på Fifth Avenue (i New York) skjuta ner någon utan att förlora en enda väljare”.
Är detta en farlig politiker?
En som svarar klart och tydligt ja på den frågan är GOP-politikern Liz Cheneys bok ”Oath and honor – A memoir and a Warning” (Little, Brown). Boken handlar om det försök till statskupp som Trump försökte iscensätta den 6 januari 2021 efter hans förlust i presidentvalet 2020.
Cheney är dotter till George W Bushs vicepresident Dick Cheney och hon var en framstående republikansk politiker i representanthuset nummer tre i rang. Till skillnad från huvuddelen av republikanerna vek hon inte undan en sekund för Trump, hans följare och beundrarskara. Det betydde att hon offrade sin egen politiska karriär för att skydda USA:s författning.
Hon går i en lättläst och skrämmande men mycket detaljerad skildring igenom vad som hände i kongressen före den dagen, vad som hände den dagen och efterspelet i det utskott som hon satt i som utredde 6 januari-händelserna.
Det är en helt förödande text för de fega GOP-politiker som lydde Trumps fullständigt omdömeslösa kuppförsök som i praktiken riktade sig mot USA:s författning. Just den trovärdiga bilden av fega politiker och fullständigt omdömeslösa advokater och medarbetare till Trump är för mig det mest skrämmande i boken.
Trump kan alltså göra vad som helst och hans besatthet har gjort att en stor del inte bara av övertygade republikaner utan en rejäl del av USA:s medborgare tror på den helt falska historien att det var demokraternas manipulationer med valet som ledde till hans förlust. Detta trots att Biden fick flera miljoner fler röster.
För oss i Sverige där valfusk visserligen förekommer då och då är det som hände inför valet 2020 i USA kanske svårt att förstå.
Men det har alltid förekommit valfusk i ganska stor skala i USA ända sedan början av 1800-talet. Först och främst handlar det om manipulationer med hur valdistrikten ser ut. Båda partierna strövar efter att utnyttja sin makt i USA:s 50 delstater genom s k gerrymandering (ändringar av valdistrikten för att gynna gena partiet).
2020 präglades av pandemin som hade mycket större inflytande på den amerikanska samhällsklimatet än vad vi upplevde i Sverige. Eftersom valet inte är federalt utan regelverken skiftar mellan de 50 delstater där valet äger rum vidtogs olika åtgärder för att på grund av skräcken för pandemin möjliggöra nya former för valdeltagande. Här fanns det tveklöst möjligheter till fusk men efter valet undersöktes detta i de flesta delstaterna och inget riktigt allvarligt upptäcktes. Inget som kunde påverka Joe Bidens klara seger.
Liz Cheneys bok är verkligen viktig läsning inför höstens presidentval. Kanske blir Trump president igen. Kanske uppfyllas de värsta farhågorna, kanske nöjer sig Trump med en valtriumf eftersom hans fokus är just segern – inte politiken därefter. Men han kan omses av omdömeslösa och illvilliga sykofanter som kan ställa till mycket galenskap.
Janerik Larsson är senior advisor för Stiftelsen Fritt Näringsliv och författare bland annat till boken ”Det långa loppet – om näringslivets opinionsbildning” (2021)