Janerik Larsson: Svaret är bättre byråkrater
Donald Trump hyser ett intensivt hat till ”den djupa staten”. Ett hans initiativ är inrättandet av Department of Government Efficiency (DOGE). Elon Musk och Vivek Ramaswamy ska skära ner på den federala byråkratin.
USA:s statsbudget har inte Argentinas problem men budgetunderskottet (7 % av BNP) är ett hot mot dollarns ställning. I valrörelsen ägnades frågan ingen uppmärksamhet.
En av USA:s framstående statsvetare, Francis Fukuyama, har i Wall Street Journal påpekat att lösningen inte enbart kan utgöras av att skära ner på antalet federala byråkrater utan det är nödvändigt att granska det komplexa regelverk som hindrar tjänstemännen att göra vad de borde göra.
I en debattartikel i Wall Street Journal skriver Musk och Ramaswamy att de hoppas kunna uppnå ”massiv minskning av antalet anställda inom den federala byråkratin”. Tanken inte minst hos Trump är att ”icke valda byråkrater” med vänsterinriktning har utformat politiken bortom kongressens och presidentens kontroll.
Fukuyama menar dock att byråkraterna ofta är alltför begränsade av en mängd olika regler och att är där det verkliga problemet finns.
I en demokrati är det de folkvalda och inte tjänstemännen som ska utforma politiken. Men kongressen kan inte skriva detaljerade regler.
I stället utfärdar kongressen breda politiska mandat. Dessa är ofta avsiktligt tvetydiga eller rent av motsägelsefulla. Myndigheterna konfronteras med vaga mandat och måste fylla i luckorna.
Att ge legitimitet åt denna typ av byråkratisk makt har varit en utmaning sedan New Deals dagar.
Komplicerade förfaranden skapar problem. En federal myndighet kan inte köpa en dator eller kontorsmöbler utan att följa Federal Acquisition Regulations, ett dokument som sträcker sig över hundratals sidor. Där beskrivs, skriver Fukuyama, i plågsam detalj hur anbud från entreprenörer ska begäras in.
Ingen upphandlare i den privata sektorn möter liknande hinder, vilket förklarar varför offentlig upphandling är dyrare och långsammare.
Så var borde Musk och Ramaswamy börja?
- Federala myndigheter behöver mer handlingsutrymme, inte mindre. Många av de regler de följer är inte lagstadgade. DOGE skulle kunna eliminera de mest föråldrade av dem.
- Ledarna för DOGE verkar tro att den federala byråkratin är kraftigt överbemannad. Sanningen är den motsatta: Det finns samma antal heltidsanställda tjänstemän idag – cirka 2,3 miljoner – som det fanns 1969, trots att den federala regeringen vuxit kraftigt sen dess.
- Den federala regeringen behöver inte färre byråkrater; den behöver mer begåvade och ambitiösa byråkrater. Man kommer inte att locka smarta, kreativa unga människor till statsförvaltningen om man försöker styra dem genom rädsla och godtyckliga avskedanden.
- För att kompensera för sin personalbrist förlitar sig den federala regeringen nu i hög grad på entreprenörer, och många byråkraters arbete är att hantera de entreprenörer som de anlitar.
Musk och Ramaswamy lovordar effektiviteten i den privata sektorn, men outsourcing gör ofta regeringen mindre ansvarig.
Det är lätt att skylla regeringens misslyckanden på byråkrater, men felet ligger inte där sammanfattar Fukuyama sin analys.
Lyssnar något på detta är frågan.
Janerik Larsson var informationschef på SAF 1990 – 1995 och vVD på Svenskt Näringsliv 2005 – 2011. Han är rådgivare till Stiftelsen fritt näringsliv