Kristoffer Tamsons: Fler S:t Görans, inte färre
S:t Görans sjukhus firar 25 år som fristående sjukhus. Det är en tjugofem år lång berättelse om hur svensk sjukvård kan bli bättre, effektivare och mer patientcentrerad.
S:t Görans sjukhus firar 25 år som fristående sjukhus. Det är inte bara en tjugofem år lång berättelse om ett sjukhus, utan också historien om en banbrytande reform som brutit med central byråkrati och socialiseringens tvångströja. Det är historien om hur svensk sjukvård kan bli bättre, effektivare och mer patientcentrerad.
Den här resan började blygsamt, med en kiosk på Södersjukhuset. En verksamhet som en gång drevs i dåvarande landstingets regi, fastlåst i en tid då byråkrater ansåg sig bättre lämpade att sälja tidningar och chokladkakor än riktiga kioskägare.
Mot den förhärskande och stelbenta idén om att allt måste styras och kontrolleras centralt väcktes en ny tanke till liv: låt aktörer göra det de gör bäst. Låt kioskägare och inte politiker och landstingsbyråkrater bedriva våra kiosker. Låt mer av sjukvården drivas av sjukvårdsexperter och medarbetare, inte av politiker och landstingsbyråkrater.
Att nytänkande behövdes var tydligt. Den dåvarande socialdemokratiska landstingspolitiken hackade betänkligt och känns igen i vår tids Region Stockholm. Byråkratin svällde, vårdköerna växte och skatterna höjdes ständigt för att bekosta ett politiskt maskineri som satte fokus på allt annat än kärnuppgifterna.
Precis som i Aisopos fabel om grodan och oxen, där grodan spricker i sitt försök att blåsa upp sig till något större än den är, visade vänsterns tro på centralism, då som nu, att denna maktlystnad är destruktiv.
En byråkratisk apparat som försöker vara allt för alla sväller, spricker och lämnar både patienter och medarbetare i sticket. S:t Görans sjukhus är och förblir ett uttryck för motsatsen – ett bevis på att en fri, fokuserad och ansvarstagande vård kan blomstra. Detta till nytta för patienter, vårdens medarbetare och skattebetalare.
Den strid som moderaten Ralph Ledél tog för kiosken på Södersjukhuset ledde i sin förlängning fram till att S:t Görans sjukhus övergick i fristående drift år 2000. Då och där efter en kamp som först Moderaterna och senare den samlade borgerligheten förde tillsammans med sjukhusets medarbetare mot Socialdemokraterna och den samlade vänstern. En av svensk sjukvårds viktigaste moderna reformer kunde med detta realiseras.
I dag är S:t Görans sjukhus en fyrbåk för svensk sjukvård. Med tydligt fokus på kvalitet, effektivitet och patientcentrerad vård har sjukhuset blivit en förebild som ingen kan förneka. Här är några av framgångarna:
En av Sveriges bästa arbetsgivare: Universum rankade Capio, som driver sjukhuset, som en av de mest attraktiva arbetsgivarna inom svensk sjukvård.
Excellens i vårdkvalitet: Svenskt Perioperativt Register rankar sjukhuset i topp för sina operationer.
Nationens bästa hjärtsjukvård: För två år sedan toppade sjukhuset rankingen för hjärtsjukvård i Sverige.
Effektivitet utan kompromiss: Enligt Region Stockholm själva bedriver sjukhuset omkring 18 procent av regionens akutsjukvård men står bara för åtta procent av kostnaden.
Dessa siffror är bara några av de imponerande framgångarna, men det är historierna bakom dem som räknas. Det handlar om patienter som fått snabbare behandling, om medarbetare som ges frihet att styra mer över sin vardag och om en offentligt finansierad verksamhet som sätter heder i att hushålla med skattebetalarnas pengar.
Trots framgångarna vägrar vänsterns krafter att ge upp sin kamp mot S:t Göran. I grekisk mytologi mötte Herakles hydran, ett odjur vars avhuggna huvuden ständigt växte tillbaka. På samma sätt dyker socialiseringens idé ständigt upp igen, oavsett hur många gånger den har motbevisats.
Så sent som i valet 2022 gick Vänsterpartiet till val på att socialisera driften av sjukhuset i regionens regi, en idé som inte bara är bakåtsträvande utan vore direkt skadlig. Trots decennier av bevis på att både privat och offentligt behövs försätter vänsterns mantra: allt som är offentligt drivet är bättre och därmed ska allt bedrivas offentligt.
S:t Görans 25-åriga framgångshistoria är det definitiva svaret på detta mantra. Ibland är det fristående inte bara den önskvärda lösningen utan den bättre lösningen. S:t Görans sjukhus är och har varit den bättre lösningen liksom symbolen för vad som är möjligt när vi vågar tro på frihet framför socialism, centralism och stagnation.
Precis som hjälten S:t Göran besegrade draken i legenden har detta sjukhus visat att byråkratins bojor kan brytas i sjukvården. Att vägen mot en bättre, effektivare, mer innovativ och patienttillvänd sjukvård handlar om mångfald, decentraliserat ansvar, kortare beslutsvägar, fokus på patienten och att våga förändringen. Detta gäller oaktat driftsform.
När vi firar 25 år av S:t Görans sjukhus firar vi en seger för patienterna, för personalen och för skattebetalarna. Framför allt firar vi en vision om en bättre sjukvård – en vision som förtjänar att spridas över hela landet.
Hipp, hipp, hurra för S:t Görans sjukhus 25 år av framgångar. Vi behöver fler S:t Görans, inte färre.
Kristoffer Tamsons (M) är oppositionsregionråd i Region Stockholm