Kulturkrockar mellan raderna
Vägen till mannens hjärta går genom hans mage – gäller det samma hans hjärna? Antonia Jaksic har läst ”Matens makt” av Leif Mannerström och Britt-Marie Mattson
Kulturkrockar har aldrig varit så relevanta att belysa i vårt land som det är i dag. När Sverige blir ett alltmer mångkulturellt samhälle, ökar efterfrågan av kunskap för det som skiljer oss åt. Är det då inte värt att följa världens maktelit på en kulturell matresa? Författarna lyckas förena kulturer, makt och politik tillsammans med ett flertal härliga recept som illustreras med vackra maträtter. Flera länder behandlas och en får lära sig ett och annat om smaskiga detaljer som ägt rum bakom kulisserna.
I kapitel fem står exempelvis Ryssland värd. Ett flertal presidenter presenteras i kombination med klassiska ryska recept som florerat bland landets maktelit. Till Stalins häftiga temperament och Jeltsins övertagande av ett nedmonterat Sovjet, serveras borstij och blinier med kaviar. I kapitel sju, på besök i Kina bjuder Mannerström på en Kinabong tillsammans med en kulturell lektion av Mattsson. Här är det säkrast att göra sig ovis kring värdlandets historia, där utvalda delar gör sig bäst lämpade att lyssna till. En annan rekommendation är att alltid äta upp maten som erbjuds.
Frankrike är ett annat intressant land som speglar kulturella krockar. I detta fall i förhållande till favoriseringen av sitt eget vin. När Irans president Hassan Rohani, 2015, skulle besöka det vinkära landet, bemöttes han av en mycket bestämd fransk president. Fransmännen hade meddelats innan iranierinas ankomst att ingen alkohol fick serveras under deras visit – något Hollande vägrade att förlika sig med. Detta kanske inte var det bästa för diplomatin. Författarna tar ingen politisk ställning till händelsen, men förklaringen till varför fransmännen vägrade följa iraniernas direktiv är intressant läsning.
I strävan efter det som förenar oss kanske vi först måste få en förståelse kring det som faktiskt skiljer oss åt. Kompromissen är oftast lösningen – något som kanske inte framgår explicit i boken, men mellan raderna. Det är klart värt att ta sig en titt i Matens makt för att få vandra i elitens korridorer tillsammans med en berest och insiktsfull journalist och kanske smaka på en eller två maträtter av en begåvad krögare.
Antonia Jaksic går Svenska Nyhetsbyråns skribentskola