Lars Vargö: Trumps tullkrig hotar världshandeln

Så har då den amerikanske presidenten börjat sitt tariffkrig mot omvärlden. Han tycks tro att tariffer är något man kan rikta mot enskilda länder utan att ta hänsyn till världshandelsorganisationen WTO:s regelverk, som USA självt har varit med om att skapa. Att såväl Kanada som Kina har förklarat att de ska anmäla USA:s tariffhöjningar är säkerligen inget som bekymrar Trump, även om de flesta ekonomer, även i hans eget land, varnar för de negativa effekter som åtgärderna kommer att föra med sig.

De globala handelsmönstren är idag så invävda i varandra att det inte längre bara är fråga om färdiga varor som antingen tillverkas i det ena eller andra landet. Komponenter till en vara kommer ofta från flera länder och exporteras många gånger fram och tillbaka över landsgränserna innan slutprodukten når destinationslandet.  Är exporterande företag beroende av en specifik marknad brukar de dessutom se till att minska sin sårbarhet genom att lägga produktionen i länder som inte hotas av restriktioner.

Frågan är hur brett Trump kommer att använda detta handelsvapen innan han inser att det skadar de egna intressena mer än de hjälper dem. Oavsett hur lång tid detta tar är det naturligt att exporterande länder på alla sätt försöker skydda sig, inklusive sådant som får den amerikanske presidenten på bättre humör. Den japanske premiärministern, Shigeru Ishiba, kommer exempelvis snart att besöka Washington för ett möte med Trump. Dessförinnan träffar utrikesministern, Takeshi Iwaya, sin amerikanske kollega, Marco Rubio. Även om Japan ännu inte har drabbats av tullhöjningar har beredskapen höjts för nödvändigheten av framtida förhandlingar. Ishiba har redan signalerat att Japan kan tänka sig att importera betydande kvantiteter olja från USA. Och det japanska företaget Softbanks CEO, Masayoshi Son, har visat att företaget vill vara en viktig partner i den amerikanska vidareutvecklingen av AI.

Samtidigt vill den japanska regeringen inte att Japan hamnar i ett läge där allt står och faller med relationerna till USA. En faktor som skulle kunna få Trump att tveka är att Kinas betydelse för Japan ökar i takt med att USA ställer till med problem. Japan exporterar redan stora mängder komponenter till kinesiska företag och många japanska företag har dessutom egen tillverkning hos den stora grannen. I höstas träffades Xi Jinping och Ishiba på ett multilateralt möte i Peru och lovade då att de skulle besöka varandra inom kort.

Världen är dock större än bara Kina och USA. Precis som Sverige är Japan beroende av samarbete med andra länder i multilaterala strukturer för att inte riskera att mobbas av stormakter med imperiedrömmar. För Japan, liksom för de flesta av länderna i Asien är det inte antingen USA eller Kina som gäller, inte den kinesiska marknaden eller den amerikanska. Det är diversifiering, globala överenskommelser och regelbaserade förhållningssätt som garanterar ett framtida välstånd och den egna säkerheten. Trumps tariffer hotar allt detta.

Lars Vargö är japanolog och tidigare diplomat/SNB