Liberalkonservatism är det nya svarta
Att den liberalkonservativa identiteten måste stärkas är en av de huvudsakliga slutsatserna som dras i moderaternas rykande färska eftervalsanalys. Partisekreterare Gunnar Strömmer förstärkte budskapen när han talade för Högerpressens Förening om partiets framtid häromdagen – ordet måste nämnts åtminstone ett tjog gånger.
Debatten har kommit långt sedan Liberala ledarsidor för några år sedan försökte leda i bevis att ideologin var till sin art naturvidrig – att liberalismen och konservatismen aldrig skulle kunna fogas samman till en, och grundpelaren i det moderata partibygget i själva verket bestod av sand. Historien motbevisar dem, naturligtvis, och framtiden ser ut att komma att göra det samma.
Att oroa sig över dagens ungdom har varit den etablerade generationens favoritsysselsättning åtminstone sedan de gamla grekerna. Klagolåten varierar dock med tidens anda och för närvarande verkar sextio- och sjuttiotalisterna mest bekymrade över att deras barn och barnbarn inte är radikala nog. Istället förefaller deras trygghetstörstande, tidiga familjebildningar och självpåtagna samhällsansvar närmast bakåtsträvande – ja, misstänkt liberalkonservativt.
Moderaterna är största parti bland förstagångsväljare, och på kultursidorna har debatten om unga kvinnors ökande konservatism förfärat den etablerade medelklassen som minsann aldrig skulle drömt om att bära höga klackar och rött läppstift som unga aktivister. Slutsatsen att ungdomligt uppror generellt går ut på att bryta mot den tidigare generationens dogmer är tydligen inte lika rolig när man står på andra sidan åldersgapet.
Nu är det för all del inte bara bland ungdomen vurmen för traditionella värden växer och val vinns inte i ungdomsförbundsdemografin allena, men nog kan man ana nya vindar i svensk politik. Ironiskt nog ser de ut att gynna partier som håller fast vid – eller åtminstone förmår leta sig tillbaka till – sina rötter.
Liberalkonservatismen är det nya svarta, och som Sveriges enda tidskrift med den beteckningen välkomnar Svensk Tidskrift naturligtvis utvecklingen. Vill du bli först med det senast rekommenderar vi vår antologi i ämnet som finns att ladda ner gratis på vår förlagshemsida.
Amanda Wollstad är chefredaktör för Svensk Tidskrift