Lokalval med Europeiska efterverkningar
På söndag är det val i Bayern. Mycket talar för att det blir ett historiskt val så till vida att regerande CSU kommer att behöva söka stöd från ett, eller till och med två, andra partier för att regera vidare. Anders Ydstedt ger sin bild av läget efter ett besök på plats i München.
De senaste opinionssiffrorna talar för att CSU får 34 procent, vilket är långt ifrån den egna majoritet som partiet hade under guldåren då Bayerns moderna välstånd byggdes upp under parollen Laptop und Lederhosen. De gröna ser ut att få 19 procent och AfD 14, SPD 12, Freie Wähler 10, AfD 10, FDP 5 och Die Linke 4 procent enligt Forschungsgruppe Wahlen (181011). Detta innebär att både AfD och FDP sannolikt kommer in delstatsparlamentet.
Hela 47 procent av väljarna är nöjda eller mycket nöjda med delstatsregeringens arbete. Trots detta vill bara 23 procent se att CSU själva regerar. 70 procent av väljarna vill ha någon form av koalitionsregering (Infratest Dimap 5/10 i FAZ). Så lär det också bli. En möjlig koalition för CSU är att regera tillsammans med Freie Wähler och FDP vilket politiskt inte skulle innebära särskilt stor skillnad mot idag. En annan vore att bilda regering med de gröna, något som de gröna inte utesluter men som många inom CSU är starkt kritiska till. Politiskt skulle dock skillnaden bli stor.
Den internationella rapporteringen om valet har präglats av Merkels migrationspolitiska skugga över Bayern. Bayrarna som nåddes först av flyktingströmmarna 2015 välkomnade inte Merkels beslut om öppna gränser, särskilt som de inte tillfrågats.
För några veckor sedan träffade jag Bayernkurier i München som är en tidskrift snarlik Svensk Tidskrift, men med tydlig CSU-partifärg. Bayernkurier, som kommer ut månadsvis på papper och löpande online, räds inte tyngre frågor. Chefredaktören Thomas Röll berättade om tidningen och valrörelsen. Intressant var att höra om att det finns andra valfrågor än problematiken med Merkels migrationspolitik som också engagerar väljarna, såsom landsbygdens betydelse och möjligheter. Det paradoxala är att samtidigt som regerande CSU har problem med opinionssiffrorna så går det riktigt bra för Bayern. Arbetslösheten är 2,9 procent, vilket är lägst i Tyskland, och bara stadsstaterna Hamburg och Bremen har högre BNP per capita än Bayern.
Det är lätt att tillskriva Markus Söder som är ny ministerpresident sedan mars i år partiets sjunkande stöd, men det vore helt fel att räkna ut Söder. I likhet med Ulf Kristersson har Söder fått ta över ett parti med problem mitt i en valrörelse. I många år gjorde Söders företrädare Seehofer allt för att blockera Söders möjligheter att ta över. När Seehofer till slut släppte ministerpresidentposten kvarstod han ändå som partiordförande samtidigt som han är inrikesminister i Merkels stora koalition. Och några planer på att lämna politiken har han inte, meddelade han häromdagen. Kanske kan ett komplicerat valresultat skapa möjligheter för Söder att en gång för alla ta makten även över partiet. Den utdragna och plågsamma generationsväxlingen inom CSU som präglats av interna konflikter kan knappast ha gynnat partiet och många är rejält trötta på Seehofer. Det skulle kunna ge en nystart för partiet.
I slutet av valrörelsen står nu Bayern i fokus och inte det som händer – eller borde hända – i Berlin. Konflikterna har för ögonblicket lagts åt sidan. Seehofer och Söder har skakat hand offentligt. Även Manfred Weber har gett sitt stöd till Söder, något som inte alltid varit självklart. Weber ligger nu bra till för att bli EPPs Spitzenkandidat inför EU-valet i vår och kan därmed även ta över som ordförande i EU-kommissionen.
Oavsett hur det går på söndag kommer CSU och Bayern ha betydelse för hela EU. En delstat med god ekonomi, en hemvist för framgångsrika företag och med ett stort behov av egen identitet. ”Modern sein und Bayerisch bleiben“ är Söders paroll. Håll koll på Bayern på söndag och framöver!
Anders Ydsted är styrelseordförande för Svensk Tidskrift