Magnus Ehrenberg: Kort ökenvandring för CDU
När CDU i höstas gjorde en brakförlust vid Förbundsdagsvalet och fick gå i opposition efter 16 år var det nog många som förväntade sig att det skulle bli några år av ökenvandring i den tyska politiken. Den nya ”trafikljuskoalitionen” bestående av SPD, de gröna och FDP fick en god start och förväntningarna var stora på historiska förändringar i Tyskland. Men, efter det att Scholz regerat landet i lite mer än ett halvt år och efter Rysslands invasion av Ukraina har det visat sig att behovet av ett starkt CDU återigen är där.
Det är alltid svårt att jämföra politik i Sverige och Tyskland. I Tyskland råder principen att allt som absolut inte måste göras av centralmakten i Berlin skall genomföras av dom 16 delstaterna. I Sverige är det, nästan, tvärt om. Dom 16 tyska delstaterna är frivilligt med i Förbundsrepubliken Tyskland och kan, i alla fall i teorin, lämna om man önskar. Något som för övrigt Bayern av och till hotar med. Varje delstat har en egen författning, ett valt parlament och en regering med ministrar, statssekreterare och så vidare. Polis, skola och mycket annat är delstatsfrågor och inget som politikerna i Berlin skall blanda sig i. Just därför kör polisen i Baden-Würtemberg Porsche och Mercedes medan polisen i Bayern självklart kör Audi och BMW. Därför är delstatsvalen så viktiga för att det engagerar människor i frågor som rör deras vardag. Inte alltid är det en temperaturmätare på vad som sker inom nationell politik men ibland.
I Tysklands nordligaste delstat, Schleswig-Holstein, ofta kallad ”der echte Norden”, gick man till val den 8:e maj. Sedan fem år består regeringen i Kiel av CDU, liberala FDP och dom gröna, en så kallad Jamaicakoalition. Daniel Günther (CDU), en ung katolik från Eckernförde med två små barn har lyckats med att regera proffsigt, lugnt och framgångsrikt under dom senaste åren. Han har fått stor respekt för att han hela tiden lyft att han regerar tillsammans och inte endast sitt eget CDU. I början av mandatperioden fick han en del kritik från ledande konservativa CDU-politiker på nationell nivå för att vara för långt vänsterut och att han gick de grönas ärenden. Men, efter söndagens val är det definitivt tyst från dessa politiker. CDU gick från 32 procent till 43 procent och var endast ett mandat ifrån att få egen majoritet. Socialdemokraterna tappade nästa lika mycket och fick endast 16 procent. De gröna gick fram till ca 17 procent och gick därmed om SPD. FDP tappade kraftigt och vare sig vänsterpartiet (die Linke) eller högerextrema AfD klarade 5 procent-spärren. SSW, Partiet som har sina rötter i den danska minoriteten runt Flensburg fick över 6 procent. Günther kan nu välja mellan de gröna och FDP och, i teorin, även SSW. Han har dock som uttalat mål att fortsätta det lyckade samarbetet både med FDP och de gröna, även om det inte behövs. Här handlar det väldigt mycket om att sända en signal till hela Tyskland och framförallt till den krackelerande trafikljuskoalitionen i Berlin; CDU kan och vill samla majoriteter i mitten av tysk politik. På detta sättet visar han redan nu på ett konkret alternativ till Olaf Scholz regering.
Varför gick det som det gick? Regeringen har varit pragmatisk och satsat på olika kärnområden; CDU har fått igenom en kraftig satsning på polisen med resultatet att man ser polisen ute i bostadsområden och att man får hjälp även vid vardagsbrott. De gröna har fått igenom att det har blivit enklare att bygga vindkraftverk vilket har gett Schleswig-Holstein status som den delstat som ligger längst fram vd gäller fossilfria bränslen. FDP har fått igenom en del infrastrukturprojekt. Alla partier har varit eniga om satsningar på skolan (digitalisering) och att bygga bort de sista köerna inom vården. Günther körde även sin egen strategi under pandemin; hårdare regler när det väl gällde, men öppning snabbare än andra när det gick. Men, självklart har valresultatet även att göra med problemen inom den federala regeringen. Under de senaste veckorna har ledande politiker från dom gröna och FDP inför öppen ridå kritiserat Olaf Scholz tvehågsna politik vad gäller Ukraina. SPD sjunker som en sten i opinionsundersökningarna medan dom gröna åter ligger över 20 procent. Det är de gröna som nu kräver mer vapen till Ukraina och högre utgifter till försvaret. Här vore det mycket enklare att bilda regering med CDU/CSU och FDP.
Daniel Günther har ofta och även efter valvinsten betonat att det utomordentligt bra att vara konservativ och liberal. Han har konservativa värdegrunder och liberala principer vad gäller ekonomi och samhällsfrågor i allmänhet.
I Schleswig-Holstein var 2,3 miljoner röstberättigade. På söndag går 13 miljoner i NRW till valurnan. Detta är Tysklands mest befolkningsrika delstat och här ser man nu CDU i Schleswig-Holstein som sin stora förebild. Chansen är stor att CDU även vinner här men inte med samma marginal. Vad som än händer och vilken regering Günther än kommer att leda, är jag relativt säker på att vi i Daniel Günther har sett en politiker som mycket väl kan bli Tysklands nästa kansler. Det vill säga, om han vill lämna ”der echte Norden”.
Magnus Ehrenberg är grundare och direktör för Ehrenberg Sørensen Kommunikation Gmbh