Mats Fält: Compact living på Elba

Det är något med öar. De fysiska begränsningarna kanske ger en mer mänsklig skala åt livet, trots att det också medför vissa praktiska problem. Turister älskar att åka till öar, inte bara för närheten till havet.

Isle of Wight är en pärla trots att invånarna retar sig på gästerna från det näraliggande Portsmouth. Isle of Man är helt fantastiskt om man haft tur och inte drabbats av kraftig sjögång på vägen från Liverpool. Sardinien, Sicilien och Korsika hamnar alltid högt när populära resmål ska rankas.

Elba är inget undantag. Ön ligger en timmes båtresa väster om det toskanska fastlandet. Elba är mycket mindre än sina stora systeröar i Medelhavet men tillräckligt stor för att ha ett eget liv på sina egna villkor. Här finns allt men ibland i mindre skala. Som gäst har man svårt att tro att ön bara har 30 000 permanentboende invånare. Här finns fantastisk natur, underbara stränder och ett stort antal charmiga hamnstäder som inte alltför mycket präglas av turismen.

En person som egentligen aldrig blev permanentboende på Elba var Napoleon Bonaparte. Han bodde bara på ön i ungefär tio månader, mellan maj 1814 och februari 1815. De allierade stater som till slut vunnit kriget mot kejsaren gav honom Elba som furstendöme, utan att släkten fick rätt att ärva tronen. Den engelska flottan skulle hålla uppsikt över sjövägarna från ön så att Napoleon inte på nytt kunde skapa oro i Europa. Vilket de uppenbarligen misslyckades med så att Wellington i stället fick lösa problemet vid Waterloo.

Napoleon finns överallt på Elba, i mindre eller större doser. De platser som främst förknippas med hans vistelse på ön är det lilla residenset Palazzini di Mulini högst upp på berget i Portoferraio och sommarvillan San Martino en bit utanför huvudstaden. Båda platserna är numera öppna för turister. De är definitivt värda ett besök även om informationstexter på annat än världsspråket italienska ibland lyser med sin frånvaro. Italien är som bekant tidvis bättre på charm, konst och mat än på praktisk service.

Ett av de mer speciella resmålen kopplade till kejsaren är hamnen i Marciana Marina. Här steg hans polska älskarinna Maria Walewska iland vid sitt besök. Kejsarinnan Marie Louise besökte aldrig sin make på ön. Hon fick redan 1814 Parma som eget furstendöme. Marias son gick i sin fars fotspår och blev till slut fransk utrikesminister under Napoleon III. Han slutade sin karriär som talman.

Om Napoleon kunnat ana att nästa permanenta resmål inte skulle vara Paris utan en karg ö i södra Atlanten, hade han nog slagit sig till ro i sitt furstendöme. Nu var det uppenbart att den form av compact living som regerandet av Elba utgjorde för en man, som i praktiken styrt huvuddelen av Europa, inte kunde fungera som ersättning. Napoleon satte visserligen i gång ett stort antal projekt, som att revidera öns lagar, reparera fästningarna, omorganisera försvarets 1000 soldater och resa runt för att inspektera sitt nya lilla land, men det var ändå inget som kunde få honom att förlika sig med sitt öde. Det behövdes något mer. Därav avfärden i hemlighet i februari 1815.

Elba är ett sympatiskt resmål. Avstånden är korta, vägarna bra men vindlande. Invånarna svarar liksom i San Marino vänligt även på dumma frågor trots att de säkert gjort det ett otal gånger tidigare. Turismen är en mycket viktig inkomstkälla. Ingen skjuter på besökare med vattenpistol.

Portoferraio är en mycket backig huvudstad med gator som varje svensk politiker omedelbart skulle stänga för biltrafik. Man får köra även där det egentligen inte är möjligt. Charmigt men nervöst. Speciellt för den som hyrt bil med oklara regler för skadereglering. De färjor som går från hamnen går ofta men är lika ofta försenade. Vill man åka från andra hamnar går det också bra.

En nackdel med Elba är att mobilnätet bland är dåligt utbyggt. Det är inte heller självklart att till exempel muséer har WiFi. Man får planera lite extra om man har viktiga saker att göra på distans.

När det gäller service till besökare är det lite svårt att förstå varför skyltarna som visar var olika turistmål ligger är så små att de nästan inte går att läsa på avstånd. Tanken är knappast att man ska stanna bilen och stiga ur för att ta del av informationen.

Napoleons besök är inte det enda intressanta som hänt på Elba, men väl det mest dramatiska. Olika stater i regionen har under historien stridit om kontrollen över ön och familjen Medici har också lämnat många minnesmärken efter sig. Liksom romare och etrusker. Elba är helt klart värt en omväg.

Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun