Mats Fält: Efter omvälvningen
För drygt ett år sedan tog en ny koalition över ansvaret för Botkyrka kommun. Det var nästan tre decennier sedan Moderaterna senast ledde kommunen. Stina Lundgren blev ordförande i kommunstyrelsen, något hon knappast räknat med efter det mindre positiva utfallet i valet 2022.
Bakgrunden var stridigheterna inom Socialdemokraterna. De handlade dels om topposten i kommunen, dels om synen på kriminell infiltration, kopplad till ABF, inom främst delar av fritidsverksamheten för ungdomar. Efter flera uppslitande omröstningar och en omfattande mediedebatt bröt sig en del av partiet ut och bildade en egen fraktion. Den gruppen, ”Oberoende S”, blev en förutsättning för det nya styret. De tar avstånd från den tidigare kommunledningens tolerans för kriminaliteten och delar inte heller partiets inställning i identitetspolitiska frågor.
Tillsammans med Oberoende S kunde Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och det lokala Tullingepartiet ta över makten och fördela de ledande posterna mellan sig. Att Liberalerna inte ingår är mest en personfråga. Nära band finns mellan ledande politiker i L och S – det handlar egentligen inte om politik.
Hittills har det gått ganska bra. Kommunstyrelsens ordförande Stina Lundgren har lagt mycket energi på att få den nya koalitionen att verkligen fungera som ett lag. Det gäller att få alla att känna att de får ut något av samarbetet och att invånarna upplever att det verkligen skett en förändring.
Botkyrka har stora problem – främst med kriminalitet och dåligt fungerande integration. 40 procent av invånarna är födda i ett annat land. Dessutom skiljer sig kommunens norra och södra delar radikalt från varandra. Det är ingen lätt uppgift att leda kommunen in i framtiden. Botkyrkas slogan ”Långt ifrån lagom” tillhör de mer kreativa men kan tolkas på många sätt.
Den nya ledningen har prioriterat trygghet, ekonomi samt ordning och reda. Ordningsvakter har anställts i Fittja Centrum och elever som har svårt att klara kraven i skolan får mer stöd. Det görs under 2025, första budgetåret med det nya styret, satsningar på tryggare utemiljöer i hela kommunen. Botkyrka ska börja testa skolpersonalens språkkunskaper. I förskolan sker det redan. Stödet till kritiserade Mångkulturellt centrum har dragits ned. Verksamhet för unga prioriteras på vissa vuxeninsatsers bekostnad. Ett nytt hyressystem för kommunens lokaler kommer att spara pengar.
Det ska vara positivt att bo i kommunen och inga verksamheter ska tolerera inblandning från kriminella nätverk. Ordning och reda är viktiga ledord.
Botkyrka har på senare tid fått en del kritik för tveksam hantering av statsbidrag. De problemen tillhör dock historien före maktskiftet och det kan det nya styret knappast lastas för. Kritiken har dock resulterat i ett antal skiften på chefsposter inom förvaltningen.
Det bedrivs kanske ingen hårt vinklad högerpolitik i Botkyrka men riktningen har ändrats inom många områden och skatten har sänkts, för första gången på mycket länge. Den nya inriktningen har brett stöd inom den nya alliansen – stämningen är god och det saknas inre konflikter. I konsultbolaget WSPs ranking av landets bästa kommuner har Botkyrka stigit som en ”raket” och klättrat 19 placeringar.
Nya vindar blåser och det kanske inte bara blir ett kort avbrott i vänsterdominansen. Oberoende S har organiserat sig för att delta som ett eget parti i kommande kommunalval. Det kan skapa förutsättningar för ett fortsatt mitten-höger-styre även efter valet 2026. Utan stödet från utbrytarna hade det kunnat bli tufft att bevara den nyvunna maktställningen. Klyftan mellan Socialdemokraterna och Oberoende S är fortfarande avgrundsdjup. Det krävs till att börja med en helt ny lokal partiledning i Socialdemokraterna för att partiets falanger ska kunna enas igen.
Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun