Mats Fält: EUs självskadebeteende
Om man ska göra något riktigt dumt ska man göra det tyst. Tyst och diskret, sent en kväll alldeles före jul. Inte varje dag i varje affär som säljer drycker i hela EU. EU har ett annat sätt att se på saken.
Sedan juli i år är det obligatoriskt att plastflaskor som innehåller olika sorters drycker har korkar som sitter fast i flaskan. Regeln gäller flaskor upp till tre liters volym. Den som köper sin cola i fyralitersflaskor kan teoretiskt sett komma undan kravet. Här finns kanske en öppning för produktutveckling.
Argumentet för förändringen var i huvudsak att det skulle bli lättare att hålla reda på korkarna, vilket åtminstone i Sverige inre upplevts som något större problem. Vi har ju sedan mycket lång tid tillbaka ett väl fungerande pantsystem för flaskor och burkar. Ett annat argument handlade om säkerhet och små barn som stoppar saker i munnen. Det har inte heller varit något som tidigare diskuterats som ett problem i vårt land.
Processen som slutat med det nya direktivet har pågått i minst sex år. Alla relevanta EU-institutioner har varit inblandade. Oppositionen mot att införa en lag på det här sättet verkar inte ha varit särskilt stor. Några länder protesterade i samband med utarbetandet av de tekniska reglerna. Det är dock oklart om deras motstånd bara handlade om de tekniska lösningarna eller även handlade om principen bakom förslaget – alltså att tvinga alla länder att välja en viss teknisk lösning på ett problem.
Det stora problemet med de nya reglerna är att många tycker att det inte fungerar. Det är svårt att skruva på de nya korkarna på rätt sätt. Risken för olyckor är uppenbar. Det är mindre muntert att packa upp en ryggsäck fylld med mjölk, mineralvatten eller klibbig läsk som läckt ut. Detta har blivit ett ständigt irritationsmoment för unionens redan hårt prövade invånare.
Under mitt sommarbesök i USA kunde jag uppleva hur mycket enklare och bättre livet är om man slipper plågas av detta senaste påfund från Bryssel. Det finns många exempel på turister från USA som efter besök i Europa publicerar bilder på normala korkar och tackar gud för att de slipper detta problem i sin amerikanska vardagstillvaro. Det är ingen vidare reklam för ett EU som redan har svårt att hålla takten vad gäller välstånd och utveckling.
Ett annat problem är mer principiellt. Genom att införa en tvingande lag åtföljd av tekniska specifikationer låser EU utvecklingen. Det blir plötsligt mycket svårt att introducera nya lösningar och andra idéer. Alternativ som ibland är bättre – ibland även för miljön – än de som Bryssels institutioner fastnat för.
Danmark använde tidigare ofta påsar istället för tetror för mjölkförsäljning. Det krävde en speciell kanna för servering men det fungerade och var definitivt annorlunda. Påverkan på miljön är oklar – detsamma gäller barnsäkerheten. Danskarna slapp åtminstone helt att använda korkar.
Fördelen med den aktuella dikeskörningen är tydligheten. De flesta av oss kommer åtminstone några gånger varje vecka att konfronteras med detta mycket tydliga exempel på centralstyrningens baksida. När det blir fel så drabbar det alla och det tar lång tid att backa från besluten som gett oss problemet. Tillverkarna har tvingats anpassa sig till det nya systemet och vet hur mycket det skulle kosta att bygga om produktionsapparaten.
EU är använt på rätt sätt ett fantastiskt verktyg för att skapa frihet och välstånd. Använt på fel sätt skapar det stora nödiga problem. Överreglering och detaljstyrning inom områden där det alltför ofta leder fel bör undvikas. Även när ursäkten handlar om miljön. I den bästa av världar kommer de illa fungerande korkarna att få medborgarna att förstå varför centralstyrning är en dålig idé. I så fall kanske det till slut visar sig ha varit värt priset.
Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun