Mats Fält: Rätt men fel i Frankrike

Marine Le Pen dömdes nyligen i en korruptionsrättegång i Frankrike. Frågan gällde olaglig hantering av kanslibidrag från Europaparlamentet. Le Pen förbjöds bland annat att under fem år ställa upp i allmänna val. Skuldfrågan är inte problemet med utslaget. Pengarna har hanterats fel och partiet har inte ens ansträngt sig för att dölja missbruket. Någon av de anställa på kansliet i Bryssel hade till exempel nästan aldrig besökt kontoret i den belgiska huvudstaden.

Problemet är att Marine Le Pen under en längre tid varit favorit i opinionsmätningarna inför presidentvalet 2027. Oavsett skuldfrågan blir det problematiskt om en mycket stor del av väljarkåren upplever att det politiska systemet, som många av dem redan misstror, har utnyttjats för att rigga valet till förmån för de andra partierna. Korruptionslagens konstruktion medger att straffet börjar gälla omedelbart, även om beslutet som i det här fallet överklagas. Domstolarna kanske hinner avgöra frågan före presidentvalet även om den franska lagens kvarnar ofta mal väldigt långsamt. Om inte systemet hinner med att hantera fallet i tid skulle Le Pen kunna missa valet och sedan frikännas eller åtminstone retroaktivt få tillbaka rätten att ställa upp men då är det ju för sent. Det vore mycket olyckligt för tilltron till det politiska och juridiska systemet.

Missbruk av bidrag från Europaparlamentet är inget nytt. Många partier har använt pengar från EU för att finansiera uppbyggandet av sina partiorganisationer i hemlandet. För nya partier har de generösa villkoren som EU erbjuder varit ett sätt att lösa ekonomiska problem. Många har gjort det på ett mindre klumpigt sätt än Le Pens Nationell Samling men det är inte alls ovanligt. Tjänstemän kan naturligtvis göra nytta i sina hemländer även när de är på plats i Bryssel. Regelbrott är ofta besvärliga att bevisa och det är svårt att dra en tydligt gräns mellan partiarbete och saker som har en självklar koppling till ärenden som behandlas i parlamentet i Bryssel.

Ett av de mest uppmärksammade franska exemplen på fusk med pengar från EU är den nuvarande premiärministern Francois Bayrous parti MoDem. Det har alltid haft ekonomiska problem och kunde inte låta bli att i stor skala låta Bryssel betala för partiorganisationen i Frankrike. Något de senare dömdes för. Bayrou tvingades själv bort från posten som justitieminister på grund av skandalen. Senare blockerades också en kandidat från MoDem från att bli medlem av EU-kommissionen av samma skäl. Bayrou har som premiärminister hållit en låg profil i debatten om Le Pens övertramp. Samtidigt som även han har uttalat sitt stöd för det juridiska systemets opartiskhet och kritiserat de som ifrågasatt domen som ett exempel på politisk förföljelse, det som ibland kallas ”lawfare”.

I princip har Frankrike ett fungerande rättssystem men det anses av många ändå ha en politisk slagsida. Etablissemanget och vänstern klarar sig ofta bättre än de som inte står lika nära makten eller har medias sympati. Det finns bland annat en inflytelserik organisation för domare och jurister som mycket tydligt tar avstånd från både högern i allmänhet och Nationell Samling i synnerhet.

De problem som drabbade Republikanernas presidentkandidat Francois Fillon inför valet 2017 är ett ofta använt exempel på hur det ibland fungerar. Fillon blev oväntat den liberala (med reservation för hur liberal högern i Frankrike nu verkligen är) högerns kandidat inför valet och drabbades då plötsligt av en mängd juridiska problem. Han hade på ett tveksamt sätt avlönat sin hustru som assistent i parlamentet och dessutom mottagit gåvor på fel sätt av fel personer. Flera av dessa saker var olagliga eller åtminstone tveksamma men liksom i fallet med Marine Le Pen var Fillon långt ifrån ensam om att till exempel anställa familjemedlemmar på kansliet utan att dessa alltid gjorde så mycket praktisk nytta. Att problemen blev ett fall för domstolarna just månaderna innan valet 2017 ser förvisso ut som ett lite underligt sammanträffande. Det kan mycket väl vara denna tillfällighet som gett oss tio år med Emanuel Macron i Élyséepalatset.

På samma sätt som Demokraternas uppenbara försök att inför valet 2024 utnyttja det juridiska systemet mot Donald Trump, riskerar processen mot Le Pen att få motsatt effekt. När systemet missade chansen att diskvalificera Trump efter 6 januari har han sedan lyckats framställa sig själv som ett offer. Domen kan stärka snarare än försvaga Nationell Samlings möjligheter att ta över presidentposten 2027. Detta trots att partiet har tydligt brutit mot reglerna och förtjänar sitt straff.

Mats Fält är förtroendevald i Tyresö Kommun