Nordisk mellandagsläsning



Julens dagar passar sig alldeles utmärkt för att läsa klassiker som att pröva något helt nytt. Ibland kan det dock behövas vägledning. Så ett användbart tips är att studera listan över mottagare av Nordiska rådets litteraturpris, skriver Hans Wallmark.

Här ryms spännande namn och författarskap. Dessutom har man genom åren belönat personer mitt uppe i sitt skrivande, så den rätt ansenliga summan pengar som delas ut (i danska mer värdesäkrade kronor!) kan många gånger ha fungerat uppmuntrande och sporrande för flera fina volymer även efter mottagandet av priset.

Det första delades ut 1962 till Eyvind Johnson. En sann humanist och demokrat som förtjänar att läsas i dag. Året efter uppmärksammades Väinö Linna. Hans Okänd soldat om Finlands frihetskamp är en studie i mänskligt beteende som påverkat åtskilliga generationer.

Till samtidens författare att rekommendera hör Per Petterson från Norge med ett mycket precist, synnerligen njutbart, språk. Och fem år senare, 2014, förärades Kjell Westö i vars romaner hemstaden Helsingfors beskrivs på ett levande sätt, det är många gånger en av böckernas viktigaste gestalter. Hägring 38 var den belönade boken även om jag personligen sätter en annan högst: Vådan av att vara Skrake.

Med Utrensning kom Sofi Oksanen att välförtjänt nå en bredare läsekrets. Och att Svenska Akademien numer har en språkets mästare från det som fordom beskrevs som den ”östra rikshalvan” sker genom poeten Tua Forsström som redan 1998 belönades med Nordiska rådets litteraturpris.

Hans Wallmark (M) är ordförande för Nordiska Rådet