Nu startar vi idédebatten
Hur blir Sverige ett mer borgerligt land? Det är en av de frågor som Svensk Tidskrift kommer att lägga ett särskilt fokus vid under vintern. Givetvis som alltid med en blandning av debattartiklar, reportage, kåserier och recensioner av aktuella böcker.
Egentligen är det inget nytt. Svensk Tidskrift har ägnat sig åt borgerlig idédebatt sedan 1911 – nästa år fyller vi 100 år. Det ska vi fira.
Men frågan har fått förnyad aktualitet. Alliansen har visat sig vara bra på att vinna val, men vad hände med idéerna? Länge leve arbetslinjen… men sen då? skriver Timbros VD Markus Uvell, som får inleda vårt tema om borgerliga idéer. Frågan är central för både Moderaterna och Alliansen och vi hoppas på många spännande svar.
Ibland brukar det efterfrågas en borgerlig berättelse om Sverige. Men det kanske inte bara är partiernas uppgift att skissera den? Kanske är det i minst lika stor utsträckning en uppgift för andra aktörer – tankesmedjor, studentföreningar, tidskrifter och organisationer att hålla igång idédebatten? Till detta vill Svensk Tidskrift bidra.
Kanske är det heller inte heller en berättelse om Sverige vi vill ha? Folkhemmet var en sådan – är det verkligen ett Folkhem 2.0 vi vill ha?
Ett annat exempel på en tydlig berättelse om Sverige är den jämlikhetsrapport som skrevs inför den socialdemokratiska kongressen 1969. SAP-LO:s arbetsgrupp för jämlikhetsfrågor, med Alva Myrdal i spetsen, hade i en gedigen rapport gått igenom snart sagt varje område av samhället och vardagen. Allt kunde och skulle bli mer jämlikt. Eller likriktat?
Många av de idéer som jämlikhetsrapporten tar upp är lyckligtvis historia – som att bostäder ska fördelas efter behov eller de ständiga skrivningarna om att begränsa marknadskrafternas inflytande.
Men vem har på allvar utmanat det socialistiska jämlikhetsidealet? Idédebatten har haltat. Innan arbetslinjen fanns skattesänkarlinjen. Men det jämlikhetsrapporten visar var att jämlikhet aldrig bara var ett ekonomiskt begrepp, därför går heller inte debatten att vinna med bara ekonomiska argument. Att barn genom en utbyggd och obligatorisk förskola ska fostras till att bli goda medborgare i det jämlika samhället är en idé som snarast tycks ha fått förnyad kraft de senaste åren.
Vill vi att Sverige på allvar ska bli ett land där en mångfald av värderingar, livsprojekt, drömmar och mål ska kunna rymmas finns det fortfarande ett 40-årigt arv kvar att bryta med.
Ibland behöver man blicka bakåt för att kunna blicka framåt. Därför rekommenderar jag Svensk Tidskrifts arkiv. Här finns alla nummer 2000-2007 samlade. (Nyare artiklar hittas lätt via genom vår sökfunktion) Den som efter Uvells artikel vill läsa mer om just moderat idédebatt rekommenderas åren inför partiets 100-årsjubileum 2004 när många artiklar skrevs på det temat.
Nästa vecka kommer ett nytt spännande nummer av Svensk Tidskrift – varje vecka. Den som blir prenumerant får, helt utan kostnad, ett mejl från oss varje fredag med länkar till veckans artiklar, som en liten service till den som inte vill riskera att missa något av idédebatten.
Maria Eriksson är chefredaktör för Svensk Tidskrift.