Örjan Hultåker: Förkortad arbetstid ger lägre pensioner för dagens pensionärer
Med sitt förslag om kortare arbetstid vill Annika Strandhäll, Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande, och en socialdemokratisk arbetsgrupp ha en så kallad reform som leder till lägre pensioner redan för dagens pensionärer. De blir resultatet om deras förslag om lagstadgad arbetstidsförkortning blir verklighet.
Att på så sätt driva en politik som skulle sänka pensionerna är extremt dålig timing. Förslaget presenteras samma år som inkomstpensionen från Pensionsmyndigheten ökade med minimala 1 procentenhet som kompensation för de senaste årens rekordhöga inflation.
Den enprocentiga ökningen var pensionärernas utdelning när konsumentpriserna enligt KPI hade ökat med drygt 12 procent under år 2022.
När pensionerna varje år räknas upp så görs det som högst med den genomsnittliga löneutvecklingen i Sverige. Inflationens storlek har ingen påverkan på pensionerna. Löneutvecklingen är därför avgörande för pensionernas bevarade köpkraft.
Om löneutrymmet används för arbetstidsförkortning i stället för till höjda löner så går det ut över dagens pensionärer som får lägre pension än vad de skulle ha fått utan arbetstidsförkortningen.
Det är en konsekvens av hur det nuvarande statliga pensionssystemet har utformats. Ingen ansvarig politiker eller pensionärsorganisation borde bortse från löneutvecklingens konsekvenser för dagens pensionärer. Att en generell arbetstidsförkortning leder till sämre pensioner bör få Socialdemokraterna att arkivera förslaget om 35 timmars arbetsvecka där det hör hemma: i papperskorgen.
Även fackföreningar som Kommunal bör lägga ned förslaget för att det är osolidariskt mot de tidigare generationer av kommunanställda som med deras egen terminologi har byggt upp Sverige.
Idag är den lagstadgade arbetstiden 40 timmar per vecka. Beroende på olika avtal är den faktiska arbetstiden något kortare för heltidsarbete, i genomsnitt 39,4 timmar per vecka.
Om den faktiska arbetstiden skulle minska från 39,4 till 35 timmar för heltidsarbetande så skulle arbetstiden för heltidsarbete minska med 8,9 procent. Det är naivt att tro att det skulle kunna ske utan att löneutvecklingen blir långsammare än vad den annars skulle kunna vara. Lika naivt är att tro att alla arbetsuppgifter efter en arbetstidsförkortning kan ske tio procent snabbare än före arbetstidsförkortningen.
Många har påvisat att en arbetstidsförkortning till 35 timmar skulle leda till lägre kommande pensioner för nu yrkesverksamma, svårigheter att finansiera välfärden och svårighet att bemanna viktiga samhällssektorer.
Men det är viktigt att också lyfta fram de negativa konsekvenserna för nuvarande pensionärer när möjliga pensionsökningar fryser inne så att dagens pensionärer släpar efter ekonomiskt i dyrtider.
Pensionärsorganisationerna, inklusive SPF och PRO, måste hjälpa till att stoppa Annika Strandhälls socialdemokratiska förslag om lagstadgad sänkt arbetstid.
Örjan Hultåker är docent och ordförande för Moderata seniorer i Stockholm