Örjan Hultåker: Kommittén visar att Trump är en loser
På torsdagen var det en sorts final i det amerikanska representanthusets January 6 Committee. I flera TV-kanaler var det direktsändning av en flera timmar lång sammanfattning av vad som framkommit i de förhör som hållits och i de dokument som kommittén har analyserat.
De som har möjlighet att se sändningen i efterhand rekommenderas att göra det. Förutom bevisning av expresident Donald Trumps ansvar för upploppet den 6 januari 2021 så visades för första gången bilder från de evakueringsutrymmen som politikerna tvingades fly till när deras liv hotades. Bilder som visade hur representanthusets talman Nancy Pelosi vädjade till polis- och säkerhetsstyrkor att komma till deras hjälp.
Det är skillnad på dokumentärer och fakta, och gårdagens kommittémöte var talande fakta. Donald Trump hotade verkligen demokratin i USA när han fastslog vad som kallas den stora lögnen om att han hade vunnit presidentvalet och när han orkestrerade stormningen av Capitolium.
Senaten och representanthuset var samlade för att gemensamt bekräfta valet av Joe Biden till president när Donald Trump hetsade en pöbel att storma kongressen för att försöka döda Trumps egen vicepresident Mike Pence med flera, bland annat representanthusets talman.
Bevisen var tydliga om att Donald Trump inte bara hetsade pöbeln, han gjorde inget för att stoppa den när han såg konsekvenserna av huliganernas intrång i kongressbyggnaden trots vädjanden från egna medarbetare.
Under hela utskottets sammanfattning av dokumentationen framkom med extrem tydlighet hur Trump agerade mot sina egna medarbetares råd under kravallerna. Medarbetare som dokumenterade att nu fick det vara nog, nu kunde de inte längre stanna kvar i sina befattningar under den korta tid som återstod av Donald Trumps ämbetsperiod.
Kongressförhören har tydligt visat att Donald Trump är en loser. Han är som en boxare som är nedslagen och som fortfarande tror att har vunnit när domaren har hunnit räkna inte till 10 utan till 10000 och han har väckts med konstgjord andning.
Han hade uppenbart redan under sommaren före valet planerat för att han skulle förklara sig själv till presidentvalets segrare oberoende av röstresultat, vilket han också gjorde. Det var inte så att han var i god tro när han förklarade sig som vinnare innan poströster hade hunnit räknats och när han på tvärs mot lagen uppmanade rösträknare att sluta räkna röster som kom per post.
Flera i hans egna staber avrådde honom från att förklara sig som segrare, men de ignorerades helt av Donald Trump.
Men Donald Trump har inte bara visat sig vara en looser. Mycket talar för att han gjorde självmål och i högsta grad bidrog till att han förlorade ett presidentval som var jämnt i många delstater.
Före valet uppmanade han republikaner att inte poströsta pga att sådana röster riskerade att inte räknas. Många republikaner följde hans råd att inte poströsta, men några kan sedan ha låtit bli att rösta på valdagen.
Donald Trumps rådgivare under presidentvalskampanjen försökte stoppa honom från att kampanja mot poströstning, men som vanligt visste han själv bäst och ignorerade sina rådgivares analyser och rekommendationer.
Det framkom också extremt tydligt att Donald Trumps egna rådgivare och ministrar, inklusive justitieminister, redan för upploppet den 6 januari hade deklarerat att Joe Biden hade vunnit rättvist och att det inte förekom valfusk som kunde ha påverkat valutgången.
Kommitténs sammanfattning av fakta visade flera bevis för att Donald Trump inte själv trodde på sin lögn om att han hade vunnit men ändå fortsatte att hävda den stora lögnen om sin vinst.
Kanske mest allvarligt var att han som president ignorerade de domstolsutslag som fastslagit att Donald Trump hade fel i sina överklaganden av valresultat i olika delstater. I något fall var till och med domstolens åsikt att det handlade om överklaganden som var så grundlösa så att de var missbruk av domstolar.
Att Donald Trumps överklaganden även avvisades av högsta domstolen ignorerade han trots att han själv hade utnämnt tre av de nio domarna. Det visar på styrka i det amerikanska rättssystemet men svaghet hos en person som lyckats bli president en gång men inte accepterar att han inte väljs om.
Under rösträkningen i Georgia vägrade Donald Trump att acceptera sin valförlust i den delstaten. Delstatens ”Secretary of State” som ansvarade för delstatens rösträkning var Brad Raffensperger, republikan. Donald Trump ringde denne och samtalet spelades in. Av det framgick att presidenten försökte övertala Brad Raffensperger att ”hitta” ytterligare cirka 10.000 röster så att Donald Trump skulle bli vinnare.
Brad Raffensperger förklarade att det inte fanns några sådana röster och vägrade att fuska så Joe Biden vann rättvist i Georgia.
Det speciella, vilket inte togs upp i 6 januarikommitténs sammanfattning, var att det samtidigt med presidentvalet hölls val till en av delstatens senatsplatser. För att väljas i den första omröstningen krävdes minst 50 procent av rösterna.
Sittande senator David Perdue vann med flest röster (49,7 procent) men nådde inte upp till 50 procent. Vid en andra valomgång förlorade han till sin demokratiske motståndare som vann med 50,6 procent. Även Georgias andra senator vanns av Demokraterna i ett fyllnadsval samma dag.
Den andra valomgången hölls den 5 januari 2021, dvs dagen före upploppet i Washington och stormningen av kongressbyggnaden Capitolium. Valrörelsen före den andra valomgången påverkades tvivels utan av all uppmärksamhet orsakad av Donald Trumps stora lögn om att han vunnit presidentvalet.
Det kan ha varit tillräckligt för att vända några väljare från Republikanerna till Demokraterna som därmed vann två platser i senaten vilket gav majoritet genom vicepresident Kamala Harris utslagsröst.
Även i Georgia visade sig Donald Trump vara en looser när han spelade bort Republikanernas majoritet i senaten.
Det visar att det i mellanårsvalet kan vara farligt att förlita sig på Donald Trumps stöd som ett flertal republikanska kandidater gör. Trots att de knappast längre kan tro på den stora lögnen.
Örjan Hultåker är docent