Oscar Fors:(S) åker kälke nerför anständighetens backe
Socialdemokraterna har vind i seglen, det visar mätning efter mätning. Ändå är de livrädda för att någon ska skrapa på ytan. Anledningen är enkelt. Partiledningen med Magdalena Andersson i spetsen är mycket väl medvetna om att den goda opinionen beror på den förbannelse som alltid ligger över en nytillträdd regering. Det har alltså inget att göra med S egna prestationer som opposition. Det arbetet har till och med kritiserats av SSU ordförande Lisa Nåbo, som på självaste första maj hotade med att dra tillbaka förtroendet för hela partistyrelsen. Anledningen var att reformagendan fortfarande ekar tom, och den senaste tidens högersväng för S.
Frustrationen från SSUs håll är förståelig. Att S helt plötsligt skulle vara för NATO och svara mumlande på frågor om mer kärnkraft blev det som fick bägaren att rinna över även för ungdomsförbundet. Det viktigaste för det socialdemokratiska partiet i valrörelsen var att behålla makten. Inte att stå upp för det man tror på. Något ungdomsförbund sällan blir särskilt imponerade av.
Magdalena Andersson bemötte kritiken från ungdomsförbundet med ett arrogant flin på en presskonferens (en strategi hon brukar använda sig av när hon inte vill svara på frågor). Detta bäddar för att partiets röda fasad snart kommer att krackelera.
Efter en lång vinterdvala med oändligt tröttsamma elstödsdiskussioner är verkligen den politiska vardagen i full rullning igen, och bjuder på spännande rubriker. Liberalernas öppna bråk med Sverigedemokraterna har lönat sig. L placerar sig nu över spärren i flera mätningar. Två partier som dock inte alls har haft samma positiva medieexponering är Centerpartiet och Kristdemokraterna. C eftersom de har en partiledare som många redan på förhand spådde skulle bli en förlorare. KD eftersom de har en partiledare som många trodde skulle vara en vinnare, men som i stället blev ansiktet utåt för svikna vallöften.
På fredagen innan första maj hettade det till ordentligt, för första gången sedan valrörelsen. Tidö-partierna meddelande att de vill tillsätta en utredning för att se över möjligheten att förbjuda partifinansiering via lotterier. Aj, den sved till ordentligt. Detta ledde till att Magdalena Andersson och det Socialdemokratiska partiets finansiär LO löpte amok. De menade att ett sådant förbud är odemokratiskt. Om förslaget genomförs kommer Sverige per automatik bli Ungern eller Polen.
Partierna i regeringsunderlaget menade att de tycker lotterifinansieringen är problematiskt ur en etisk synvinkel. Politiska partier skor sig själva genom att utnyttja personer som lider av spelmissbruk. De menade även att de vill öka transparensen kring partiers finansiering. Andersson svarade genom att hävda att M har radikaliserats, och att Ulf Kristersson är en ny Donald Trump. När stormen efter några dagar hade lagt sig kunde Expressen avslöja läckta dokument från Socialdemokraternas lotterier. De har aktivt haft som strategi att lura fattigpensionärer att köpa lotter mot sin vilja, vilket gör att köparna riskerar att hamna hos kronofogden.
Efter bråken var det dags för första maj. Man märkte på ledande S-toppar att de var taggade till tusen. De kunde knappt sitta still framför kameran när de lät sig bli intervjuade. De vittnade om att känslan i Jönköping när oppositionsledaren talade var densamma som när Olof Palme talade på samma plats 40 år tidigare. En betydande skillnad är dock att Olof Palme nyss hade gjort storslagen comeback som statsminister. Magdalena Andersson har nyss fått sparken som statsminister. Slutligen, till (S) stora förtret, var det inte Magdas ord om hungriga barn som skapade störst rubriker. Det gjorde istället Vänsterpartiet, som återigen viftade med den terrorstämplade organisationen PKKs flaggor. Oppositionsledarens PR-folk tackade nog Gud för den praktiska uppfinningen närbilden.
Apropå Gud. Många menade att det inte var någon tillfällighet att första maj-talet hölls i just Jönköping. Bibelbältets huvudstad och ett starkt KD-fäste. Efter att Socialdemokraterna hade gått i parad och lajvat 1983 besökte oppositionsledaren Pingstkyrkan i Jönköping. Där gick hon till attack mot Ebba Busch – denna gång dock inte på en toalett utan i media. Hon menade att de som röstat på Ebba Buschs politik egentligen inte tycker om Ebba Busch politik. Frågan som borde ställas är dock kanske snarare vad kyrkliga väljare tycker om S politik. S vill bland annat förbjuda alla konfessionella friskolor i Sverige. Skandalen kring lotteriförsäljning lär inte heller slå speciellt högt bland Kd-väljarna.
Oscar Fors är mediestudent