Patrik Strömer: Catans skapare lämnar ett rikt arv

Den tyske spelskaparen Klaus Teuber har avlidit, vilket meddelades före påsken. Han blev 70 år gammal och hans minne hedras i hela brädspelsvärlden.

Under lång tid associerades spel med Monopol, Risk och Mastermind. Eller go, schack och backgammon om det var mer klassiska spel. Men Teuber bidrog till att skapa en ny era.

Trots att han länge arbetade som tandtekniker i Tyskland, lär han bli ihågkommen under lång tid framöver som skaparen av Catan. Eller Die Siedler von Catan som det hette i original när det släpptes 1995.

Betydelsen av detta spel för brädspelshobbyn är svår att överskatta. Den variabla spelplanen, att varje spelare kan få nya resurser fast det inte är din tur att rulla tärningarna, att det går att handla fritt med resurser med varandra. Allt bidrog till interaktion och en spännande närvaro under hela spelet. Den spelare som först når tio poäng har vunnit, vilket dessutom gör att ett parti varken kan eller kan kännas som att det håller på i evigheter.

Klaus Teuber var redan välkänd i spelvärlden i mitten av 1990-talet. Det tyska spelpriset Spiel des Jahres hade delats ut sedan 1979 och Teuber hade fått priset tre gånger för Barbarossa, Adel Verpflichtet och Drunter und Drüber mellan 1988 och 1991. Dessa tre spel är sinsemellan väldigt olika i tema och mekanik. Adel Verpflichtet gavs ut i Sverige under namnet Spionage, lätt modifierat av den svenske spelnestorn Dan Glimne.

Men det var Catan som ändrade på hela hobbyn. Spiel des Jahres-utmärkelsen har alltid varit en kvalitetsstämpel för spelintresserade familjer, men nu kom ett spel som var så pass intressant och erbjöd så många möjligheter att även vuxna kunde spela med varandra, utan att det var ett klassiskt kortspel som Bridge eller Canasta. Många erfarna spelare brukar räkna Catan, tillsammans med Carcassonne och Ticket to Ride som de tre klassiska spel som nybörjare i hobbyn kan spela och snabbt komma in i.

Från början fanns det en enda spelidé, som senare kom att bli tre olika spel. Entdecker där spelarna reser ut på havet och upptäcker nytt land, Catan där spelarna bygger byar och utvidgar sina nätverk, och slutligen Löwenherz där konflikt om begränsat utrymme driver spelet framåt. Både Entdecker och Löwenherz har senare släppts i nya omarbetade versioner. Catan har kompletterats med expansioner, varianter utifrån den grundläggande mekanismen och givetvis överförts till den digitala världen med onlinespel.

Catan har också blivit en kommersiell framgång av stora mått. Försäljningsiffror är alltid oklara, men det talas om uppemot 50 miljoner sålda spel inklusive alla expansioner och varianter. Världsmästerskap har anordnats sedan 2002. Och även om spelet trillat ner på rankningen på Boardgamegeek.com, världens största databas för brädspel, till plats 492 så ligger gamla spel som Monopol och Risk inte ens bland de 20 000 högsta. Så för de mest inbitna utövarna inom brädspelande har Catan blivit nött av tidens tand. Men det är likväl en given referenspunkt för miljoner människor världen över.

Klaus Teuber var intresserad av spel och främst den särskilda känsla av gemenskap som uppstår runt ett spelbord. Han var en god ambassadör för hobbyn, som alltid underströk behovet av att det skulle vara roligt och spännande. Han fick ärva sin fars tandvårdsklinik. Hans egna barn har fått ärva en fantasivärld som skapat glädje åt miljoner människor.

Patrik Strömer är generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen