Rainer Zitelmann: Libertarianska studenter samlades i Miami
“Students for Liberty” är världens största libertarianska studentorganisation. Den 14 oktober samlades 500 delegater från 50 länder i Miami för en kongress.
Evenemanget startade med ett samtal mellan Wolf von Laer, VD för Students for Liberty, och John Mackey, grundare av Whole Foods Market. Mackey studerade filosofi och religion i flera terminer medan han arbetade deltid på ett vegetariskt konsumentkooperativ. 1978 grundade han och hans flickvän en vegetarisk stormarknad, SaferWay, som utvecklades till Whole Foods Market två år senare genom en sammanslagning. Han berättade hur han, efter att ha startat företaget, ursprungligen levde på 200 dollar i månaden, och eftersom han inte hade någonstans att bo sov han och hans flickvän i butiken. Eftersom det inte fanns någon dusch var de tvungna att tvätta sig i diskbänken. Men han hade glada minnen från den tiden: Han var kär, att starta verksamheten var ett stort äventyr, och han behövde faktiskt inte pengar privat. Senare blev han mycket rik, företaget noterades på NASDAQ-teknikbörsen och 2017 förvärvades det av Amazon för 13,7 miljarder dollar. Idag driver Whole Foods över 500 butiker i USA, Kanada och Storbritannien.
Whole Foods var den första livsmedelskedjan som engagerade sig för djurskydd. Mackey påverkades av djurrättsaktivisten Lauren Ornelas, som kritiserade Whole Foods djurskyddsstandarder vid ett aktieägarmöte 2003. Mackey gav Ornelas sin e-postadress, och de korresponderade särskilt kring hur företaget arbetade med kycklingar. Mackey blev bekymrad över problemen i samband med uppfödning och bestämde sig för att byta till en mestadels vegetarisk kost som endast inkluderade ägg från egna kycklingar. Sedan 2006 har han levt på en uteslutande växtbaserad kost. Han förespråkar strängare djurskyddsnormer. Vegetarian, anhängare av djurskydd och kapitalistentusiast – det gillar jag, för det är jag också.
Mackey är en ivrig förespråkare av kapitalismen. ”Kapitalismen är det största som mänskligheten någonsin har gjort”, konstaterade Mackey under konferensen. Antalet människor som lever i extrem fattigdom, påminde han oss, har sjunkit från cirka 90 procent till mindre än 10 procent sedan den kapitalistiska eran började för 200 år sedan.
Mackey har även skrivit en bok i ämnet Conscious Capitalism, och han utlöste en ”shitstorm” när han publicerade en artikel mot ObamaCare i Wall Street Journal i augusti 2009. Han var inte bara kritisk, han kom också med tio förslag på hur man kan reformera USA:s sjuka sjukvårdssystem. Men hans lösning var inte mer reglering – som med Obama – utan mer marknad. Vänstergrupper uppmanade till bojkott av hans företag.
Wolf von Laer hyllade den blygsamma, mjuka entreprenören för hans mod att ta politiska positioner. Men Mackey själv säger att han inte längre skulle skriva en sådan politisk artikel efter sin upplevelse 2009, eftersom responsen blev så skadlig för hans verksamhet. Så är det idag, och inte bara i USA: Politiska uttalanden från affärsmän tolereras bara om de är kritiska mot kapitalismen eller ”woke” – annars hotas det med en skitstorm och bojkotter, vilket var fallet mot Whole Foods. ”Cancel Culture” är namnet på denna antikultur, som inte är något mindre än ett fullskaligt angrepp på yttrandefriheten.
Libertarianer är fångade mellan två svåra positioner – med europeiska mått mätt kombinerar de både höger- och vänsterpolitiska ståndpunkter. Å ena sidan är de entusiastiska anhängare av kapitalismen och starkt kritiska mot välfärdsstaten och omfördelningen. Å andra sidan är de exempelvis starkt för HBTQ-rättigheter och drogliberalisering. Drogfrågan markerar en skiljelinje mellan konservativa och libertarianer, enligt en paneldiskussion om ”It’s Time to End the Drug War”. En deltagare, som tidigare motsatte sig droglegalisering och nu stödjer den för all narkotika, sa att vändpunkten för henne var att inse att det hon personligen gillade eller ogillade inte hade något att göra med vad som borde vara lagligt och vad som borde vara olagligt. Paneldeltagarna i denna diskussion på Students for Liberty var överens om att staten har förlorat kriget mot droger, och legalisering av droger kommer att leda till färre narkotikadödsfall och mindre brottslighet.
Ett annat ämne på konferensen var Latinamerika: Varför glider fler och fler länder i Latinamerika in i socialismen? Daniel DiMartino, en venezuelan som flydde det socialistiska landet – tillsammans med en fjärdedel av befolkningen – och nu har bott i USA i sex år, talar om en ”epidemi av avund” i Latinamerika. Men han kritiserar också konservativa regeringar som, när de sitter vid makten, inte har tagit tillfället i akt att genomföras den typ av radikala frimarknadsreformer som verkligen förändrar människors liv. Han nämnde Maurico Macris Argentina som exempel.
Han anser för övrigt att de amerikanska sanktionerna mot Venezuela, trots att de så ofta kritiseras – även av libertarianer – är korrekta: Sanktionerna, har bidragit till att tvinga Venezuelas regering att rätta till sin kurs, och detta har i sin tur bidragit till att förbättra situationen något för vanliga människor. Socialisternas påstående att USAs sanktioner är orsak till Venezuelas problem är fel. I själva verket är det tvärtom.
Martha Bueno, vars föräldrar flydde Kuba och som nu bor i Miami, varnar unga amerikanska socialistsupporters att inte vara säkra på att det som hände i Venezuela inte skulle kunde hända även i deras land. Som hon förklarade var Venezuela en demokrati och hade en av de högsta levnadsstandarderna i världen. Och, påminner vi oss om, Venezuela har de största oljereserverna i världen. Hon är övertygad om att ingen någonsin skulle ha trott att socialisterna skulle kunna driva landet ner i avgrunden, och betvinga det dess frihet och välstånd, på så kort tid. Men det var precis vad som hände. Och, varnar hon, det kan hända här också, i USA.
Slutsats: Det var värt att komma till Miami, till detta evenemang med så många intressanta diskussioner. Wolf von Laer, VD för Students for Liberty, har lyckats bygga upp organisationen till världens största nätverk för libertarianska studenter. Den årliga kongressen, dit färre studenter kan komma än man skulle önska, delvis på grund av kostnaderna, är faktiskt inte det viktigaste Students for Liberty gör: Det är istället de tusentals evenemang som arrangeras med studenter runt om i världen varje år.
Rainer Zitelmann är historiker och författare till Förebilder och syndabockar – Synen på rika i Sverige och andra länder och Hitlers nationalsocialism https://hitlers-national-socialism.com/