Så sätter du RÄTT mål för 2021



Erik Weihenmayer har bestigit de sju högsta topparna på de sju kontinenterna – inklusive  Mount Everest. Nästan alla sa till honom att detta inte var möjligt. För några dagar sedan gjorde jag en intervju med honom då han sade till mig, ”Vet du, vissa sa saker som att jag inte hör hemma på berget… Jag hörde på hur en av dem sa att han skulle följa mig till toppen och fotografera min döda kropp bara för att tjäna lite pengar i medierna. Jag kallar dem nejsägare, och finner dem sorgliga.”

Anledningen till att nästan ingen trodde att han kunde uppnå sitt mål är att Weihenmayer föddes med en obotlig ögonsjukdom och har varit blind sedan 13 års ålder. Den 25 maj 2021 kommer det att vara 20 år sedan han besteg Mount Everest och utgjorde omslagsbild till Time Magazine.

Hur kunde Weihenmenyer uppnå sina mål? ”Jag tillbringade ungefär 15 minuter varje dag med att föreställa sig hur jag står på toppen, såtillvida att jag skulle höra hur snön knarrade under mina snöskor. Jag skulle höra knarret, jag skulle känna himlen, bara känna kylan, och jag skulle känna mina lagkamraters hjärtslag, jag skulle känna tårarna, skulle bokstavligen börja gråta eftersom jag var där. Och när jag besteg Everest hade jag redan bestigit det 100 gånger i mitt huvud. Jag tror att denna typ av trossystem och denna typ av programmering av ditt undermedvetna är enormt viktigt.” Det vill säga att visualiseringen av mål och ”programmeringen” av det undermedvetna är ett viktigt sätt att uppnå mål: ”Tänk dig att du är uppe och att du är där. Det ger dig lite energi eftersom du har målet i huvudet,” berättade Weihenmayer.

Häromdagen läste jag den imponerande biografin om Elon Musk. Musk var alltid en drömmare som satte upp stora mål för sig själv – även som barn. Närhelst han har satt upp ett mål och uppnått det satte han upp nästa stora mål, till exempel att flyga till Mars!

Sätt större mål!

Liksom varje år kommer du snart att se hur reportrar i TV frågar förbipasserande om deras mål för det nya året. Du kan se förbipasserande som den överviktige mannen som förklarar att han bestämt sig för att gå ner i vikt, och därefter hjärtligt biter i en korv och skrattar. Han skrattar åt sig själv eftersom han, liksom varje år, kapitulerat kort efter att han har satt upp målet.

Enligt en vetenskaplig studie från University of Scranton når endast åtta procent av alla människor målen de har satt upp för det nya året. De råd som många ”experter” ger är därför att människor inte bör sätta upp mål alls – för att inte bli frustrerade – eller att de bör sätta sina mål lägre.

Många använder termerna ”små” och ”realistiska” mål som synonymer. För dem är endast små mål realistiska, medan stora mål känns orealistiska. Jag misstänker dock att de som inte uppnår sina stora mål skulle misslyckas även på mindre mål, eftersom de har fel inställning och framför allt inte menar allvar med målet. På vissa sätt är det ännu lättare att uppnå stora mål än små, eftersom stora mål har en mycket större motivationskraft än små mål. Målen bör dock formuleras på ett konkret och specifikt sätt. Bättre än ”Jag vill ha en smäckrare figur och gå ner i vikt” är exempelvis ”Jag vill väga 75 kilo till den 31 december 2020”.

Den vetenskapliga målformuleringsteorin har genom ett flertal studier visat att ambitiösa och specifikt formulerade mål leder till bättre resultat än enkla mål, och att personer som sätter upp specifika mål är mer framgångsrika än de som sätter upp inga eller bara vagt formulerade mål.

”Förvänta dig mer än andra tror är möjligt.”

För min bok ”Set Bigger Goals” analyserade jag över 50 biografier av framgångsrika människor, och det visade sig att många av dem mycket riktigt satt sig stora mål tidigt i livet. Några exempel från boken:

Howard Schultz föddes i Brooklyn, son till en biståndsarbetare, och växte upp i ett oroligt område. I boken ser vi hur han gjorde Starbucks till ett globalt varumärke med mer än 27 000 filialer. När han skrev sin självbiografi 1997 formulerade han följande råd: ”Dröm mer än andra tycker är rimligt. Förvänta dig mer än vad andra tror är möjligt.”

Larry Page, uppfinnaren av Google, sade att man aldrig ska ”skrämmas av det omöjliga” och att ”det är viktigt att prova saker som de flesta skulle dra sig för.”

Sam Walton, som genom Wal-Mart skapade världens tidvis största företag, förklarade sin hemlighet till framgång: ”Jag har alltid satt min ribba ganska högt: Jag personligen sätter extremt höga mål.”

Den legendariske entreprenören och miljardären Richard Branson uttryckte det så här: ”Den läxa jag har lärt mig av allt detta är att inget mål är utom räckhåll, och även det omöjliga kan göras möjligt för människor med visioner och självförtroende.” Att ställa inga eller små mål i syfte att inte bli frustrerad är detsamma som att ge upp innan man börjar.

Hur de rika sätter sina mål

För min bok ”Psykology of the Super Rich” intervjuade jag 45 extremt framgångsrika människor. De flesta var ”selfmade” entreprenörer och hade en nettoförmögenhet på mellan 30 miljoner och 1 miljard euro.  För många av de intervjuade spelade den skriftliga konkretiseringen av deras mål en mycket viktig roll. Ett antal högförmögna människor betedde sig precis som poplitteratur för rika rekommenderar: de sätter specifika finansiella mål och bestämmer en tidpunkt för att uppnå dem. Förvånansvärt många samtalspartner rapporterar en detaljerad målplanering som sker minst en gång om året. Varumärken definieras för det kommande året och tidigare års mål utvärderas.

”Om ingenting misslyckas är du inte tillräckligt innovativ.”

Elon Musk sade: ”Misslyckande är ett alternativ här. Om ingenting misslyckas är du inte tillräckligt innovativ.” Gordon Moore, den amerikanske datorpionjären och en av Intels grundare, sade: ”Om du lyckas med allt du försöker försöker du inte tillräckligt.” Vinnare är inte vinnare eftersom de lyckas överallt. Tvärtom sätter vinnare upp stora mål för sig och experimenterar på vägen dit. De garanterar inte att något kommer att lyckas innan de tar itu med det. De vet och accepterar att många av deras försök kommer att misslyckas. ”Om du inte misslyckas då och då gör du troligen inte något särskilt fantasifullt,” anmärkte den amerikanska skådespelaren Woody Allen träffande.

Så: Sätt upp mål för 2021 – mål som är tillräckligt stora för att motivera. Var inte rädd för att inte nå ett mål. En låt av Rolling Stones lyder: ”Du kan inte alltid få vad du vill – men om du försöker någon gång får du vad du behöver.” Har du någonsin tänkt på vad det betyder? Vi får sällan mer av livet än vi skulle vilja. Ibland kanske vi inte får exakt vad vi söker. Vi bör dock sätta upp mycket höga mål, eftersom vi på vägen mot dessa mål kommer att få enormt mycket – och i slutändan kommer vi att få det vi behöver. Men om vi är för blyga och inte försöker få det vi längtar efter innerst inte, då kommer vi heller inte att lyckas i livet. Mick Jagger har beskrivit sin livsfilosofi med den här låten – och han har med den blivit en av världens mest framgångsrika, om inte 1900-talets mest framgångsrike, rockmusiker.  

Och viktigast av allt, låt dig inte luras av alla dem som gör saker annorlunda, av alla negativa tänkare som säger att det är meningslöst eller fel att sätta stora mål. Om du gör vad majoriteten gör får du bara vad majoriteten har – och det är inte mycket. Om du vill uppnå mer måste du ställa dig större mål. Elon Musk sa en gång: ”Det måste finnas ett skäl att få upp dig på morgonen och få dig att vilja leva. Varför vill du leva? Var är poängen? Vad inspirerar dig? Vad älskar du med framtiden? Om framtiden inte betyder att vi lever mellan stjärnorna som en multiplanetär art, skulle jag bli otroligt deprimerad.”

Rainer Zitelmann är författare till boken ”Set Bigger Goals”, som är framgångsrik på elva språk, och även ”Psychology of the Super Rich”