Samuel Jonsson: Moderaterna måste ge sig in i kampen om fritiden och gemenskapen

Jobb och företagande, med Arbetslinjen som flaggskepp, har länge varit Moderaternas starkaste politiska paradgren. Tillväxt och arbete kommer alltid vara fundamentet för Sveriges välstånd. Där får vi som parti aldrig vackla. Däremot står samhället inför två stora trender som gör att arbetslinjen behöver utökas med stark politik för fritid och gemenskap.

Den första trenden är framväxten av en ny konservativ generation. Den yngre generationen svenskar prioriterar i allt högre utsträckning en meningsfull fritid och familj samtidigt som de dricker mindre alkohol eller festar allt mer sällan. En politik som endast fokuserar på arbete och en liberalisering av exempelvis reglerna för uteserveringar kommer sannolikt inte tilltala denna grupp av unga väljare. Det finns dock en stor möjlighet för högern att vinna ett långsiktigt stöd hos förstagångsväljarna, om vi driver politik som de kan relatera till. 

Den andra trenden är den minskade tilliten i Sverige, både till våra medmänniskor och samhällsinstitutioner. Sverige och inte minst den svenska välfärdsstaten är byggt på en hög tillit och övertygelse att människor i största möjliga mån har goda intentioner. När äldre generationer nostalgiskt drömmer sig tillbaka till en annan tid är det nog inte i första hand ett mer homogent, eller mer socialistiskt samhälle de längtar efter. Det är högtillitssamhället de saknar.

Det finns många olika faktorer som bidrar både till den minskade tilliten och framväxten av en ny generation som återigen söker gemenskap. Globalisering och digitalisering har många fördelar när det kommer till tillväxt, jobb och företagande. Det finns dock baksidor som borgerligheten diskuterat allt för lite, bland annat att vi människor i allt mindre utsträckning möter varandra och umgås. Då är det kanske inte heller så konstigt att tilliten till varandra minskar. Om jag inte träffar mina grannar på möte med byalaget eller bostadsrättsföreningen, varför ska jag känna en tillit till dessa? Om jag inte träffar folk i området när kvartersklubben spelar, hur ska jag bygga en relation till dessa? Om min stad, region och nation i allt mindre grad delar kulturella referensramar, hur ska vi kunna relatera till varandra?

Moderaterna behöver för den sakens skull inte välja sida. Vi behöver varken skynda på eller bromsa samhällsutvecklingen.  Däremot måste en arbetslinje som drar nytta av globalisering och digitalisering kombineras med en folkrörelsepolitik som bygger gemenskap och tillit. Frågor som lokalsamhälle, idrott och kultur behöver bli profilfrågor för Moderaterna.

För detta behövs en ordentlig reformagenda på nationell, regional och kommunal nivå. Människans engagemang för sitt närområde kan dock inte lagstiftas fram utan formas i allra högsta grad av samtiden. Här kan det plockas inspiration från Civilförsvarsminister Carl Oskar Bohlins tal på Folk och Försvar 2024. Hans deklaration om att det kan bli krig i Sverige och att vi som individer har ett ansvar för oss själva och nationen gjorde att tusentals de kommande veckorna anmälde sig till hemvärnet. En politisk om rustar upp försvaret kombineras med en hörsammad uppmaning till engagemang för Sverige. Där sker förändring på riktigt.

Moderaternas politik bör ge lokalengagemanget, idrotten och kulturen goda förutsättningar. Samtidigt måste vi vara tydliga med att motkravet som ställs på svenskarna är att också de engagerar sig i att återupprätta tilliten och gemenskapen i samhället. Ett uppdaterat samhällskontrakt för att fler ska få känna av gemenskapen på arbetsplatsen men också för att gemenskapen ska spira i civilsamhället när arbetsdagen är slut.

Samuel Jonsson är ordförande för Lundamoderaterna